Neoweb.nl

Nederland schaft griepmedicijn aan

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nederland schaft griepmedicijn aan
« on: September 10, 2005, 11:39:35 AM »
Nederland schaft griepmedicijn aan

bron:nu.nl

DEN HAAG - Het Nederlands Vaccin Instituut heeft vrijdag de contracten getekend voor de levering van bijna vijf miljoen stuks antivirale middelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt. De medicijnen moeten een eventuele uitbraak van een grieppandemie bestrijden. Volgens het ministerie wordt ongeveer de helft van de medicijnen dit jaar nog geleverd.

Nederland wil in totaal vijf miljoen kuren op voorraad hebben voor als er een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, uitbreekt. Nederland beschikt op het moment over 220.000 kuren. De laatste grieppandemie trof Nederland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ook andere landen waren toen de klos. In totaal kwamen toen tientallen miljoenen burgers binnen korte tijd om het leven.


Vaccin
Volgens deskundigen wordt de kans op een nieuwe pandemie steeds groter. Het beste medicijn tegen een griepepidemie is een vaccin. Dit vaccin kan pas worden gemaakt als bekend is om welk virus het precies gaat. Het Nederlands Vaccin Instituut onderhandelt met medicijnfabrikanten over garanties dat ze Nederland zo snel mogelijk van vaccins voorzien als de griepuitbraak een feit is.

Een andere behandeling is die met antivirale middelen. De overheid geeft ze tijdens een pandemie alleen aan mensen met griepverschijnselen. Ze worden dan minder besmettelijk voor hun omgeving. De vijf miljoen kuren die vrijdag zijn aangeschaft betreffen de middelen Tamiflu en Relenza. Ze komen respectievelijk van de fabrianten Roche en GlaxoSmtihKline.