Neoweb.nl

Nederlands bedrijf vindt snelle BSE-test uit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Nederlands bedrijf vindt snelle BSE-test uit
« on: April 28, 2005, 02:06:33 PM »
Nederlands bedrijf vindt snelle BSE-test uit

bron:nu.nl

LELYSTAD - Het bedrijf Cedi-Diagnostics uit Lelystad heeft een snelle BSE-test uitgevonden, die in ongeveer vier uur uitsluitsel geeft of een rund besmet is met de gevreesde gekkekoeienziekte. Bij andere controletechnieken duurt dat ongeveer twee keer zo lang. Volgende week neemt het eerste Nederlandse laboratorium de test al in gebruik.

Een woordvoerder van CIDC-Lelystad, het Nederlandse controle-instituut voor dierziekten, bevestigde woensdag dat de test van Cedi-Diagnostics door de keuring is gekomen. In totaal zijn er dertien goedgekeurde controlemethoden. "Het gaat overigens alleen om proeven op runderen", verklaart de deskundige van CIDC-Lelystad.

Automatiseren
Cedi-Diagnostics slaagde erin de controle sneller te laten verlopen door de bestaande testtechnieken gedeeltelijk te automatiseren. Het gevolg is dat de proef niet langer volledig handmatig hoeft te gebeuren. Dat biedt tijdwinst aan slachthuizen die nu eerder weten of hun vlees BSE-vrij is, zodat ze de geteste dieren sneller kunnen verwerken.

Om de goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen, heeft het Lelystadse bedrijf de uitvinding uitvoerig moeten laten testen. Nadat de BSE-test een laboratoriumproef had doorstaan, is de werking van de proef ook nog in de praktijk gecontroleerd. Daarvoor zijn in Heerenveen en het Portugese Porto meer dan 10.000 monsters van dieren dubbel gecontroleerd met de nieuwe test en een bestaande controlemethode.