Neoweb.nl

Nieuw medicijn tegen kanker stemt hoopvol

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Nieuw medicijn tegen kanker stemt hoopvol
« on: June 29, 2009, 05:23:45 PM »
AMSTERDAM - De resultaten van een nieuwe behandeling tegen kanker hebben hoge verwachtingen gewekt bij onderzoekers.

In het onderzoek is een nieuw medicijn gebruikt, Olaparib, dat  tijdelijk de groei van tumoren stopt en niet de nare bijwerkingen heeft die chemotherapie wel heeft.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institute of Cancer Research in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AstraZeneca.

Het vond deels plaats in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en deels in een gespecialiseerd Brits kankerziekenhuis.

Het medisch-wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine zette de resultaten van het onderzoek woensdag online.

Weinig bijwerkingen

In het Britse onderzoek kregen negentien patiënten met vormen van borst-, eierstok- en prostaatkanker het medicijn Olaparib toegediend. Bij twaalf van de patiënten krompen of stabiliseerden de tumoren. Andere therapieën hadden tot nu toe bij geen van hen effect gehad.

Patiënten ondervonden bij de behandeling bovendien zeer weinig bijwerkingen. Een aantal zei dat de behandeling ‘veel makkelijker’ was dan chemotherapie.

BRCA genen

Olaparib, zo ontdekten de onderzoekers, werkt alleen bij mensen met vormen van kanker die voortkomen uit mutaties in zogeheten BRCA1- en BRCA2-genen.

Deze verzwakken de mogelijkheid van cellen om schade aan DNA te herstellen. Minstens 5 procent van de vrouwen met borst- of eierstokkanker draagt deze genen met zich mee.

Deze 5 procent loopt een risico van 85 procent om borstkanker en 60 procent om kanker in de eierstokken te krijgen, mannen die BRCA-genen met zich meedragen hebben een kans van 15 procent op prostaatkanker.

Gezonde cellen ongemoeid

Olaparib maakt deel uit van een nieuw soort medicijnen die PARP-inhibitoren worden genoemd en richt zich op kankercellen. Daarbij worden gezonde cellen relatief ongemoeid gelaten.

Het is nog niet te zeggen hoe lang het medicijn het leven verlengt. Onderzoeker Johann de Bono heeft aangekondigd dat het medicijn nu ook in groter opgezette onderzoeken getest gaat worden.

bron:nu.nl
michael