Neoweb.nl

Nieuwe doorbraak in stamcellenonderzoek

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Nieuwe doorbraak in stamcellenonderzoek
« on: May 20, 2005, 01:58:08 PM »
Nieuwe doorbraak in stamcellenonderzoek

bron: Science & nu.nl

WASHINGTON/SEOUL - Een team van Zuid-Koreaanse wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd op maat gemaakte stamcellen voor ernstig zieke patiënten te klonen.

Met stamcellen die hetzelfde erfelijk materiaal als de patiënt bevatten, kunnen artsen de afweerreactie van het lichaam voorkomen. Daardoor zullen de genezingskansen van de patiënt na het implanteren van de stamcellen aanzienlijk verbeteren.

Dierenarts
Tot de groep onderzoekers behoren dierenarts Woo Suk Hwang en de gynaecoloog Shin Yong Moon, die vorig jaar ook een leidende rol speelden bij grensverleggend stamcelonderzoek. Voor het werk van de Nationale Universiteit in Seoul in praktijk kan worden gebracht, is nog een lange weg te gaan.

Zo bevatten de geproduceerde stamcellen waarschijnlijk dezelfde erfelijke genetische defecten als patiënten met erfelijke ziekten en daarom kan bij deze groep mensen het voorlopig niet worden gebruikt. Desondanks noemen collega-wetenschappers de resultaten van het onderzoek sensationeel.

Spectaculair
Onderzoeksbioloog George Daley van de universiteit Havard noemt de bevindingen "spectaculair". Zijn collega van de universiteit van Pittsburgh had pas over tien jaar zo'n doorbraak verwacht. In elk geval moeten mensen die het klonen van stamcellen tot dusverre als inefficiënt hebben afgedaan hun mening wijzigen, meent de biomedicus Rudolf Jaenisch van de Massachusetts Institute of Technology (MIT.

Zuid-Koreaanse wetenschappers nemen een vooraanstaande positie in het stamcelonderzoek. Destijds produceerden ze de eerste kalveren uit gekloonde cellen. In februari 2004 kwamen Hwang en Moon in het nieuws doordat zij als eerste stamcellen hadden gehaald uit een gekloond embryo.