Neoweb.nl

Gentherapie op basis van AIDS virus

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Gentherapie op basis van AIDS virus
« on: May 24, 2005, 04:38:30 PM »
Aids-virus als basis voor gentherapie
Het AIDS-virus maakt niet alleen mensen ziek, maar je kunt dit virus ook gebruiken om erfelijke afwijkingen te herstellen. Dit onderzoek heeft controversiƫle aspecten: het gebruik van elementen van het AIDS-virus voor gentherapie in foetale ratten.

Therapeutische genen
Gentherapie is het behandelen van ziekten door het inbrengen van therapeutische genen. Omdat gentherapie nog maar weinig succesvol is geweest, onderzoeken onderzoekers nieuwe vormen van deze therapie. Virussen hebben als enig doel het overbrengen en vermenigvuldigen van hun genetisch materiaal. Het ligt dus voor de hand om virussen te gebruiken voor het overbrengen van therapeutische genen. Het AIDS virus kan zich permanent nestelen in het genoom. Een virale vector gebasseerd op het AIDS-virus kan therapeutische genen permanent overbrengen zonder ziekmakende eigenschappen.

Vroeg beginnen met gentherapie
Volwassenen die met gentherapie worden behandeld, kunnen een immuunrespons tegen het therapeutische eiwit krijgen. Bij behandeling vroeg in de ontwikkeling zal deze immuunrespons niet optreden. Deze overwegen hebben geleid tot een therapie waarbij de wetenschappers viruale vectoren gebruiken om ratten met een erfelijke leverziekte al in de baarmoeder te genezen.

Door:
Dr. J. (Jurgen) Seppen
AMC-Genetica
Tel: 020 566 88 32
j.seppen@amc.uva.nl