Neoweb.nl

onderzoek: huidprinter voor huidtransplantatie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
onderzoek: huidprinter voor huidtransplantatie
« on: February 21, 2011, 10:02:14 AM »
huidprinter voor huidtransplantatie

Onderzoekers gebruiken printer voor huidtransplantatie
Wetenschappers hebben door middel van een gemodificeerde printer een systeem ontwikkeld om huid te herstellen. De printer 'print' cellen in plaats van inkt en moet onder meer kunnen worden ingezet voor het genezen van brandwonden.

De onderzoekers, verbonden aan het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, krijgen van de Amerikaanse overheid 50 miljoen dollar om het systeem verder te ontwikkelen. De cellenprinter bevindt zich nu nog in de preklinische fase, waarbij nog onbekend is wanneer er voor het eerst een proef met menselijke patiënten kan worden gedaan. Volgens onderzoekers kan dat nog wel vijf jaar duren.

De gebruikte cellen voor de huidprinter zijn afkomstig van de patiënt zelf. Hiervoor wordt eerst een stukje huid geïsoleerd, dat vervolgens tot individuele cellen wordt opgesplitst. Deze moeten daarna in vitro verder groeien, zodat er uiteindelijk genoeg cellen zijn om een 'cartridge' mee te vullen. De printerkop 'print' de cellen met hoge druk op de huid, waarbij verschillende lagen worden gevormd, die over de beschadigde huid worden gelegd.

Bij conventionele huidtransplantatie wordt huid in zijn geheel op de plaats van beschadiging geplaatst, waarbij veel meer materiaal nodig is om de wond te laten herstellen. Voor de cellenprinter hoeft slechts een stukje huid ter grootte van een postzegel te worden geïsoleerd, zo claimen de onderzoekers.

Er werd niet vermeld welke type cellen wordt gebruikt. Het is bekend dat de huid beschikt over voorlopercellen die een bron voor nieuwe huidcellen vormen. Waarschijnlijk wordt dit soort cellen gebruikt voor een 'print' op de plaats van de wond, waar de cellen worden geacht om nieuwe, functionele huid te vormen. Hoewel het nog niet op mensen is getest, zouden de onderzoekers er  wel al in zijn geslaagd om functionele huid te vormen met de printer.

Voorlopercellen zijn celtypes die nog de mogelijkheid hebben om zich in een bepaalde richting te specialiseren. Zij hebben daarbij minder mogelijkheden dan stamcellen, maar worden in het medisch onderzoek vaak als kandidaat gezien voor het regenereren van weefsels en organen. Onderzoekers van de Cornell University in New York en de Medical University in de Amerikaanse staat South Carolina denken dat de printertechnologie ook gebruikt kan worden om naast huid andere organen te kweken. Het is echter aannemelijk dat dit een complexer systeem vereist; de ontwikkeling van organen zoals een hart of nier is veel ingewikkelder en vereist meer verschillende celtypes en individuele structuren dan huid.

TAGS:
bioprinting, huidprinter, huidtransplantatie

Zie ook:
http://edition.cnn.com/2011/TECH/innovation/02/19/bioprinting.wounded.soldiers/
http://news.discovery.com/tech/spray-on-skin-cells-for-burn-victims.html

bron: Tweakers.net

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:onderzoek: huidprinter voor huidtransplantatie
« Reply #1 on: February 21, 2011, 10:11:43 AM »
Interessante filmpjes over huidprinters, bioprinting

BioprintingEngineering Organs From Scratch