Neoweb.nl

Onderzoekers manipuleren cellen met behulp van lasers

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers manipuleren cellen met behulp van lasers
« on: September 19, 2009, 09:16:29 AM »
Onderzoekers manipuleren cellen met behulp van lasers

Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben een methode ontwikkeld om met behulp van door lasers geactiveerde elektroden individuele cellen te verplaatsen. De levende cellen worden niet beschadigd tijdens het proces.

Laser-stralen kunnen weliswaar gebruikt worden om levenloze materie te manipuleren, maar voor biologisch onderzoek aan cellen zijn ze ongeschikt: de energie worden individuele cellen fataal. Elektrische velden kunnen daarentegen wel veilig gebruikt worden zonder de cellen te doden, maar deze methode met statische elektrodes beperkt de bewegingsvrijheid van de onderzoeker. Pei-Yu Chiou ontwikkelde echter een petri-schaal waarin levende cellen met behulp van zowel lasers als elektrodes bewogen kunnen worden en de onderzoeker combineerde de voordelen van beide technieken.

In de bodem van het schaaltje bracht hij een raster van lichtdetectors aan, die optisch van elkaar gescheiden werden. Boven en onder het raster, waarbinnen individuele sensors dienst doen als pixels, zijn transparante elektrodes aangebracht. Wanneer laser-licht op een sensor valt, worden de elektrodes boven en onder deze belichte sensor geactiveerd. Het resulterende elektrische veld trekt de statisch geladen cellen aan en hierbij blijven deze onbeschadigd.

Met de laser kunnen allerlei patronen worden gegenereerd, die door het elektrische veld worden gedupliceerd. Zo kunnen individuele cellen naar elke gewenste positie worden verplaatst en kunnen onderzoekers in vivo-experimenten met de cellen uitvoeren.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.newscientist.com/article/dn17794-laser-gadget-plays-pong-with-cells.html
http://brightcove.newscientist.com/services/player/bcpid2227271001?bctid=40367834001 (video)
http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_tweezers