Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: Digihans on September 19, 2009, 10:49:16 AM

Title: Onderzoekers ontwikkelen 'robot' van slijmzwammen
Post by: Digihans on September 19, 2009, 10:49:16 AM
Onderzoekers ontwikkelen 'robot' van slijmzwammen

Onderzoekers van een Engelse universiteit hebben subsidie gekregen om een biologische robot zonder silicium componenten te ontwikkelen. De basis van de robot, die 'plasmobot' is gedoopt, is een slijmzwam oftewel een plasmodium.
De onderzoekers van de University of the West of England hebben subsidie van de particuliere Leverhulme Trust gekregen om onderzoek te doen naar het gebruik van slijmzwammen als robots. De 'plasmobot' zou een volledig biologische robot zonder kunstmatige toevoegingen moeten worden. De wetenschappers willen gebruikmaken van specifieke eigenschappen van de slijmzwam Physarum polycephalum: dit organisme reageert op een voorspelbare manier op bepaalde chemicaliƫn en licht.

De plasmobot zou een natuurlijke aanleg hebben om specifieke problemen op te lossen, zoals het bepalen van de kortste route tussen verschillende punten. Ook zou de robot gebruikt kunnen worden om zeer kleine deeltjes te vervoeren. De organische robot zou geprogrammeerd en aangestuurd kunnen worden met behulp van chemische en elektromagnetische signalen, licht en de structuur van de ondergrond waarop het organisme zich beweegt.

Een praktische toepassing van deze 'robottechniek' zou het gericht afleveren van kleine hoeveelheden chemicaliƫn kunnen zijn, waarbij een lichtbron als stuurmiddel gebruikt zou kunnen worden. Ook zouden plasmodia ingezet kunnen worden voor de micro-assemblage van componenten of de gecontroleerde afgifte van medicijnen in het lichaam. In de verre toekomst zouden zelfs 'computers' van duizenden plasmobots op de huid kunnen leven, waar ze mensen routineklusjes uit handen zouden kunnen nemen. Meer dan theoretische mogelijkheden zijn er echter nog niet, zo relativeerde onderzoeksleider Andy Adamatzky de reikwijdte van het lopende onderzoek.

bron : Tweakers.net (http://)

zie ook:
http://www.physorg.com/news170865567.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Slijmzwammen