Neoweb.nl

Onderzoekers sporen MS-genen op

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Onderzoekers sporen MS-genen op
« on: March 18, 2005, 09:58:47 AM »
Onderzoekers sporen MS-genen op

bron:nu.nl

PARIJS - Onderzoekers van het biotechnologiebedrijf Serono hebben tachtig genen geïdentificeerd die te maken hebben met de ziekte multiple sclerose (MS). Serono Genetics Institute heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De onderzoekers vergeleken de genetische profielen van negenhonderd mensen met MS met negenhonderd DNA-profielen van gezonde mensen. Ze hebben 40 procent van alle tachtig genen onderzocht. Het bedrijf verwacht volgend jaar het gehele MS-genoom te hebben ontcijferd.

Het onderzoek is verricht in Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten. Als het genoom bekend is, kan er gericht worden gewerkt aan de ontwikkeling van medicijnen die zich op bepaalde genen richten. Volgens Serono gaat het om het grootste genetische onderzoek in de neurologie. Welke rol genen spelen, is nog onduidelijk.

MS geldt als niet-erfelijke en ongeneeslijke ziekte van het centrale zenuwstelsel die kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten. De oorzaken van de ziekte zijn onbekend. De meeste mensen krijgen de diagnose MS te horen als ze tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Nederland telt 15.000 mensen met MS; vrouwen worden vaker door de ziekte getoffen dan mannen.