Neoweb.nl

Onderzoekers winnen stamcellen uit dode embryo's

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Onderzoekers winnen stamcellen uit dode embryo's
« on: October 17, 2006, 10:31:24 AM »
Onderzoekers winnen stamcellen uit dode embryo's

bron:planet.nl

(ANP) - Wetenschappers zijn er in een Brits laboratorium in geslaagd stamcellen te winnen uit embryo's die al dood waren. Hun techniek zou een doorbraak kunnen betekenen omdat critici er vooral over vallen dat doorgaans levende embryo's worden gebruikt voor stamcelonderzoek.

De medische wetenschap hoopt dat stamcelonderzoek op langere termijn geneeswijzen kan opleveren voor nu nog ongeneeslijke aandoeningen, zoals hartkwalen, diabetes en de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Stamcellen kunnen namelijk uitgroeien tot elke gewenste cel in het menselijk lichaam en zouden dus in theorie dode of beschadigde cellen kunnen vervangen.

De wetenschappers gebruikten dertien menselijke embryo's die door kunstmatige bevruchting (IVF) tot stand waren gekomen, maar die zich na de bevruchting niet verder hadden ontwikkeld. Ze wachtten met hun experimenten tot er geen celdeling meer plaatsvond, en slaagden er uiteindelijk toch in bruikbare stamcellen uit de embryo's te halen.

Zeer belangrijke ontwikkeling
Volgens de leider van het onderzoek, de Servische bioloog Miodrag Stojkovic, kan de nieuwe techniek tegenstanders van stamcelonderzoek de wind uit de zeilen nemen. Het is immers niet meer nodig menselijk leven te vernietigen omdat embryo's gebruikt kunnen worden die al dood zijn. Hij sprak van een ,,zeer belangrijke ontwikkeling''.

Andere wetenschappers waar The Observer mee sprak, reageerden terughoudender. De ontdekking kan bepaalde ethische dilemma's wegnemen, maar werpt ook weer nieuwe vragen op. ,,Als er iets mis was met de embryo's zodat zij stopten met groeien, is er dan niet ook iets mis is met de cellen die eruit zijn verkregen?'' aldus George Daley van de Amerikaanse Harvard-universiteit.