Neoweb.nl

Opnieuw vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Opnieuw vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
« on: March 02, 2010, 04:22:32 PM »
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint binnenkort opnieuw met het vaccineren van jonge meisjes tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (HPV).

Deze maand krijgen alle tieners die vorig jaar 12 jaar werden, een uitnodiging.

Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is dat de meisjes worden inge├źnt en dat het vaccin veilig is.

Mislukt
Vorig jaar mislukte de HPV-campagne. Nog niet de helft van alle opgeroepen meisjes kwam opdagen. Het RIVM weet de lage opkomst onder meer aan de 'indianenverhalen' die rondgingen over de inentingen. Het vaccin zou niet veilig zijn.

Dinsdag bleek uit onderzoek in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen dat 11,8 procent van de vrouwen tussen de 18 en 30 jaar is besmet met het humaan papillomavirus (HPV).

Van hen was 2,8 procent besmet met HPV 16 en 1,4 procent met HPV 18. Tegen deze twee virussen is preventieve vaccinatie mogelijk. HPV 16 en 18 zorgen samen voor ruim 70 procent van alle baarmoederhalskankergevallen in Nederland.

Seksueel contact
Een HPV-besmetting wordt meestal overgedragen door seksueel contact. De groep tussen 18 en 30 jaar is seksueel het meest actief en heeft de meeste wisselende partners, maar komt niet in aanmerking voor preventief vaccineren noch voor een uitstrijkje, waarmee baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opgespoord kan worden.

Uit het UMC-onderzoek blijkt dat de vrouwen met de meeste verschillende partners ook de grootste kans hebben op een infectie met HPV. Overigens gaat de infectie soms vanzelf weer over.

De kandidaten die zijn opgeroepen, krijgen in totaal drie prikken. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van HPV, die in totaal 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de door het UMC verzamelde cijfers is het mogelijk later het effect van het vaccinatieprogramma te meten.

Bron: nu.nl