Neoweb.nl

Biomimicry Bio-imitatie / nabootsen van de natuur

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Biomimicry Bio-imitatie / nabootsen van de natuur
« on: March 28, 2009, 10:17:39 AM »
Biomimicry / Bioimitatie
-Een Speedo Fastskin Zwempak met kleine papillen op het oppervlak, zoals ook een haai dat heeft.
-Een groot gebouw, waarbij de ventilatie is afgekeken van een termietenhoop.
-Morphotex, een kleurige vezel zonder kleurstoffen en pigmenten, afgekeken van de Morpho vlinder.
-Een bouwwerk in de vorm van een honingraat.

Het zijn allemaal voorbeelden van Biomimicry / bio-imitatie

Schelpdieren gebruiken CO2 om koraal en schelp te maken. Op dit moment zijn er bedrijven die biomimicry gebruiken en dus CO2 afvangen en gebruiken voor de productie van beton. Op die manier hoeven ze geen CO2 zelf te maken en komt de CO2 niet (direct) in het milieu.
Er zijn diverse bedrijven die CO2 gebruiken als grondstof om er weer nieuwe producten van te maken.

Zo zijn de huidige generatie zonnecellen behoorlijk efficient in vergelijking met fotosynthese, maar zonnepanelen zit vol met chemicalien. Een blad van een plant, richt geen schade aan aan het milieu, maar als afgedankte zonnecellen in het milieu komen, is dat wel een gevaar.

De natuur heeft op heel veel terreinen al miljoenen/miljarden jaren onderzoek gedaan naar de beste werking, die in harmonie is met de rest van de natuur. Bij biomimicry proberen wetenschappers de natuur als voorbeeld te nemen voor de productie van nieuwe producten en productieprocessen. 

“Biomimicry” (van bios, betekent leven, en mimesis, betekent nabootsen, imiteren) is een nieuwe wetenschap die de beste ideeën in de natuur bestudeert en deze ontwerpen en bewerkingen nabootsen om menselijke problemen op te lossen.  De kern van het idee is dat de natuur  uit noodzaak zeer inventief is en reeds vele problemen opgelost heeft waar wij nog mee worstelen.  Dieren, planten en microben zijn de volmaakte ingenieurs.  Zij hebben reeds gevonden wat werkt, wat geschikt is en nog belangrijker, wat hier op aarde kan voortbestaan. 

Dat is het belangrijkste van biomimicry: Na 3.8 biljoen jaren van ervaring en ontwikkeling, zijn de mislukkingen nu de fossielen en wat ons omringt is het geheim van het overleven.

zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Biomimicry
http://www.biomimicryinstitute.org/
http://www.biomimicry.net/