Neoweb.nl

‘Populariteitsgen’ bij mannen ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
‘Populariteitsgen’ bij mannen ontdekt
« on: January 05, 2009, 03:30:23 PM »
‘Populariteitsgen’ bij mannen ontdekt
AMSTERDAM - Mannen die populair zijn in hun directe omgeving beschikken vaak over een specifiek gen dat rebels gedrag veroorzaakt, zo hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

De onderzoekers van Michigan State University namen speeksel af bij twee groepen van 100 mannelijke studenten, zodat een genetische test bij hen kon worden afgenomen.

Vervolgens maakten de proefpersonen een uur lang kennis met elkaar. Na afloop van die ontmoeting moesten ze aangeven welke andere proefpersonen ze het aardigst vonden. Op die manier ontstond er een lijst met de populairste deelnemers aan het experiment.

Serotonine
Al snel bleek dat het merendeel van de populaire proefpersonen beschikte over een bepaald gen dat is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor het bepalen van iemands stemming en zelfvertrouwen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met het specifieke gen zich meestal meer rebels en risicovol gedragen dan mensen die niet over het gen beschikken. Ze maken zich bijvoorbeeld vaker schuldig aan roekeloos rijgedrag, hebben meer geëxperimenteerd met drugs en vertellen regelmatiger een leugen om bestwil.

Populariteit
Volgens de wetenschappers van Michigan State University is nu ook aangetoond dat het gen rechtstreeks invloed heeft op de populariteit van mensen in hun directe omgeving.

“Het idee is dat je genen er tot op zekere hoogte voor zorgen dat je bepaald gedrag gaat vertonen”, zo verklaarde hoofdonderzoekster Alexandra Burt tegen de Britse krant Daily Telegraph.

“Dat gedrag lokt weer sociale reacties van anderen uit. Zo bepalen je genen dus voor een deel ook je sociale ervaringen. In dit geval zorgt het gen van de proefpersonen ervoor dat ze zich meer rebels gedragen en dat gedrag leidt er weer toe dat ze populairder worden bij anderen.”

bron:nu.nl

zie ook:
http://www.msu.edu/
http://psychology.msu.edu/people/faculty/burt.htm
http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/sciencenews/3901883/Scientists-discover-gene-that-explains-why-naughty-children-are-popular.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine