Neoweb.nl

Proteomics (in kaart brengen van menselijk proteoom)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Altravia

  • *
  • 25
  • +10/-0
  • Dit forum is het helemaal !
Proteomics (in kaart brengen van menselijk proteoom)
« on: March 08, 2004, 10:26:20 AM »
Nog nooit zijn de vooruitzichten op doorbraken in het onderzoek naar ernstige ziekten zoals kanker en infectieziekten, SARS bijvoorbeeld, zo gunstig geweest


"Geef ons de kans op een doorbraak" Hans Galjaard en Bob Löwenberg van het Erasmus MC.

Inleiding
We weten nu hoe het DNA van de mens er uitziet, en beginnen te begrijpen hoe het werkt. Zo ongeveer 35.000 genen zorgen bij u en mij voor de aanmaak van een enorme verscheidenheid aan eiwitten (proteinen). Die eiwitmoleculen maken de mens. Het zijn niet alleen de bouwstenen van alle levende organismen, maar we weten dat eiwitten de hoofdrolspelers zijn in de biologische processen in mensen, dieren, planten, bacteriën en virussen. Hoe meer we te weten komen over de manier waarop eiwitten in het menselijk lichaam samenwerken, des te meer kunnen we doen als er iets mis gaat, en onze gezondheid op het spel staat.
 
Investering door Erasmus MC
Het Erasmus MC heeft de afgelopen jaren met voorrang geïnvesteerd in mensen en apparatuur op dit gebied. Daarmee hebben de Rotterdamse onderzoekers al heel veel bereikt. Voor de volgende stap is de aanschaf van de krachtigste proteomics-apparatuur absolute noodzaak. Die is zo kostbaar dat de Erasmus MC onderzoekers u een bijdrage vragen voor een investering in uw eigen toekomst. Een sterk, internationaal gerespecteerd onderzoeksinstituut als het Erasmus MC trekt nieuw talent naar de stad en legt een basis voor een gezonde toekomst, voor iedereen.

"De recente SARS epidemie heeft weer eens pijnlijk aangetoond, hoe groot de dreiging is –juist voor de mobiele moderne mens– van virussen die razendsnel over de hele wereld kunnen rondgaan. De race om het SARS virus te identificeren, waarbij het Erasmus MC een belangrijke rol heeft gespeeld, heeft ons acht weken gekost. Mede daardoor kon de verspreiding tot staan worden gebracht. We vrezen dat het virus terug zal komen. Daarom wordt ook binnen het Erasmus MC koortsachtig gewerkt aan geneesmiddelen en een vaccin voor SARS. Een lastige klus, waaraan proteomics een belangrijke bijdrage kan leveren."  

Meer info op www.proteomics.nl