Neoweb.nl

Resistente tuberculose komt 'epidemisch' vaak voor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Resistente tuberculose komt 'epidemisch' vaak voor
« on: April 22, 2009, 07:27:15 PM »
Resistente tuberculose komt 'epidemisch' vaak voor
LONDEN - Een resistente vorm van tuberculose heeft een 'epidemisch' niveau bereikt. De zeer moeilijk te behandelen infectieziekte is onder meer wijdverspreid in Rusland, India en China.
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet.
Sinds 2006 zijn meer dan een half miljoen mensen ziek geworden door de resistente tuberculose. De helft van de patiënten komt uit India en China.

Ook in Oost-Europa komt deze vorm van tb vaak voor. Een vijfde van de tuberculosepatiënten heeft daar de vorm die immuun is voor antibiotica. Resistente tuberculose is moeilijk te genezen. Behandeling duurt lang en is duur.

Kuur tegen tuberculose
'Gewone' tuberculose kan worden genezen met een antibioticakuur van ongeveer 10 euro. Patiënten knappen veelal snel op. Jaarlijks krijgen ongeveer negen miljoen mensen tb. Een op de negen van die mensen wordt niet beter van een of meer kuren en kampt dus met de immune soort.
In Nederland komt de resistente vorm niet zo vaak voor. Slechts 1 procent van de tb-patiënten geneest niet door een antibioticakuur. Dat percentage geldt voor de meeste Westerse landen.
De wetenschappers bekeken gegevens van meer dan 90.000 patiënten in 83 landen in de periode van 2002 tot en met 2007.

bron: ANP  & Nu.nl

zie ook:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60331-7/fulltext