Neoweb.nl

resistentie bacterien groeit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
resistentie bacterien groeit
« on: May 01, 2006, 11:10:19 AM »
Gevaar resistentie bacteriën neemt toe

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Het Centrum Infectieziektebestrijding wil een groot onderzoek in verpleeghuizen naar bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Niet alleen in verpleeghuizen en ziekenhuizen, maar in de hele samenleving neemt het gevaar van resistentie toe.
Dat meldt het NOS. Antibiotica zouden met meer terughoudendheid moeten worden voorgeschreven.

Microbiologen stellen dat snel actie moet worden ondernomen omdat anders niets meer te doen zou zijn tegen infectieziekten als longontsteking of hersenvliesontsteking. Directeur van het centrum Roel Coutinho zegt dat regelmatiger moet worden gekeken naar resistente bacteriën.

Hoeveel verpleeghuisbewoners resistente bacteriën bij zich dragen, is volgens de omroep onbekend. In Amerika zou het percentage tussen de 25 en dertig procent liggen. Een Kamermeerderheid wil dat meer geld voor onderzoek wordt vrijgemaakt.

Het Centrum Infectieziektebestrijding is opgericht om de preventie en bestrijding van infectieziekten optimaal te laten verlopen. Het centrum maakt onderdeel uit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: resistentie bacterien groeit
« Reply #1 on: May 23, 2006, 09:56:31 AM »
Antibiotica vaak ten onrechte voorgeschreven

bron:nu.nl

UTRECHT - Huisartsen schrijven vaak ten onrechte antibiotica voor bij klachten aan de luchtwegen. De behandeling van een keelontsteking met witte stippen en hoesten met groen slijm met antibiotica is meestal niet nodig, omdat de medicijnen de duur van de ziekte nauwelijks verkorten.

Ook werken de medicijnen vaak niet, omdat het gaat om een virusinfectie. Dit concludeert huisarts Huug van Duijn, die dinsdag op het onderwerp aan de Universiteit van Utrecht promoveert.

Van Duijn onderzocht onder 400.000 patiënten en bijna tweehonderd artsen hoe zij staan tegenover de behandeling van luchtwegklachten en hoe dat de uiteindelijke behandeling beïnvloedt. Zo blijkt dat veel huisartsen een aantal symptomen automatisch in een bepaalde categorie onderbrengen en daarvoor antibiotica voorschrijven.

"Oftewel, heb je een witte stip, dan krijg je penicilline, maar dat hoeft helemaal niet altijd. Het causale verband is er niet altijd", aldus Van Duijn.

Opvatting
Ook concludeert hij dat huisartsen die relatief veel antibiotica voorschrijven, dat vaak doen zonder aan de patiënt te vragen wat zij willen. "Ze gaan uit van de veronderstelde opvatting dat patiënten dat graag willen, maar ze checken het niet."

Steeds meer huisartsen schrijven een tweede keus penicilline voor. Dit aandeel is van 9 procent naar 25 procent gestegen. Deze 'reservemedicijnen' zijn bedoeld voor mensen die allergisch zijn voor gewone antibiotica, of worden voorgeschreven voor het geval het eerste medicijn niet werkt.

Zorgwekkend
Van Duijn vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. "Deze medicijnen zijn niet alleen duurder, ze verknallen een eventuele tweede kans voor de patiënt en zo worden meer mensen resistent tegen deze penicilline." Opvallend is dat huisartsen die door vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven zijn bezocht, meer geneigd zijn de reservemedicijnen voor te schrijven.

Overigens laten patiënten zich niet alleen tevredenstellen met een recept voor een medicijnkuur. Patiënten zijn het meest tevreden, als de huisarts de patiënt goed onderzocht heeft. "Dus als de arts de klachten van de patiënt serieus neemt."

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re:resistentie bacterien groeit / Resistente Bacterien
« Reply #2 on: September 08, 2010, 08:01:09 AM »
'Brein van kakkerlak bevat supersterk antibioticum'
AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben aangetoond dat het mogelijk is om bacteriële infecties te bestrijden met de hersenen van kakkerlakken en sprinkhanen.

De onderzoekers van de Universiteit van Nottingham zijn er in geslaagd om bij een experiment 90 procent van de resistente bacterie MRSA uit te roeien met hersenweefsel en zenuwstelsels van kakkerlakken en sprinkhanen, zonder daarbij menselijke cellen te beschadigen.

De onderzoeksresultaten kunnen mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen van infecties met bacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. “We hopen dat deze moleculen uiteindelijk kunnen worden verwerkt tot een middel tegen infectie met MRSA en E. Coli”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Lee op nieuwssite Physorg.com.

Dodelijk
De wetenschappers vermoedt dat de stoffen in het brein van kakkerlakken en sprinkhanen sterker zijn dan de huidige antibiotica.

“Een dodingspercentage van 90 procent is erg hoog, zeker omdat ik de substantie verdunde, zodat er maar een heel kein beetje aanwezig was”, aldus Lee op BBC News. “Conventionele antibiotica zorgen alleen voor een vermindering van het aantal bacteriën en laten je immuunsysteem de rest doen. Het is dus erg veelbelovend dat we nu een middel hebben gevonden dat zelfs in een kleine dosis al zo dodelijk is voor bacteriën.”

Onhygiënisch
Vooral kakkerlakken staan al langer bekend om hun sterke weerstand en hun vermogen om te kunnen overleven in onhygiënische omgevingen waarin infecties op de loer liggen.

“Ze moeten een bepaald soort verdediging tegen micro-organismen hebben”, aldus Simon Lee op BBC News. “We denken dat hun zenuwstelsel constant beschermd wordt, want als hun zenuwstelsel het begeeft, gaat het insect onmiddelijk dood.”

Het duurt zeker nog enkele jaren voordat een eventueel antibioticum op basis van insectenhersenen op de markt komt. Het middel moet eerst nog uitgebreid worden getest.

bron:nu.nl