Neoweb.nl

Nieuwe genen ontdekt die rol spelen bij schizofrenie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
Nieuwe genen ontdekt die rol spelen bij schizofrenie
« on: September 22, 2011, 10:13:18 AM »
Nieuwe genen ontdekt die rol spelen bij schizofrenie

Een internationaal team van wetenschappers heeft vijf nieuwe genen ontdekt die een rol spelen bij schizofrenie. Mensen met deze genen hebben tien tot twintig procent meer kans op de aandoening. Het tijdschrift Nature Genetics heeft de resultaten gisteravond gepubliceerd.
In Nederland leverden het UMC Utrecht, het AMC, het UMC Groningen en de Universiteit Maastricht de gegevens van zo'n duizend Nederlandse patiënten en duizend gezonde proefpersonen aan.


Met bijna 52.000 deelnemers, van wie ongeveer 17.000 schizofreniepatiënten, is dit het grootste genetische schizofrenieonderzoek ooit, zo schrijft persbureau Novum.

Het onderzoek bevestigt het raakvlak tussen schizofrenie en manische depressiviteit. Veranderingen in drie genen blijken de kans op beide aandoeningen te verhogen.

'Dit is een belangrijke stap in het ontrafelen van de oorzaak van schizofrenie', aldus psychiater René Kahn van het UMC Utrecht. 'Op de langere duur biedt het aanknopingspunten voor een betere behandeling.'

In ons land lijden ongeveer 100.000 mensen aan schizofrenie, waarbij genetische aanleg een belangrijke rol speelt. Schizofrenen hebben last van hallucinaties en wanen.

bron : volkskrant.nl