Neoweb.nl

'Ruimtebacterie' gevaarlijker dan aardse variant

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Ruimtebacterie' gevaarlijker dan aardse variant
« on: September 27, 2007, 09:20:36 AM »
'Ruimtebacterie' gevaarlijker dan aardse variant

AMSTERDAM - Bacteriën die zich in de ruimte bevinden zijn drie keer zo dodelijk als dat ze op aarde zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationale Academie van de Wetenschap.
 
Het onderzoek werd uitgevoerd met de voedselbacterie Salmonella typhimurium, aanboord van het ruimteveer Atlantis. In de ruimte muteerden de organismen snel tot een extra gevaarlijke variant. 

Muizen stierven tijdens proeven drie keer sneller aan de 'ruimtebacterie' als aan de aardse variant.

Hygiëne tijdens ruimtemissies
Salmonella is een voedselinfectie die moeilijk behandelbaar is met antibiotica, wat problemen op kan leveren tijdens langdurige ruimtemissies. Goede hygiëne wordt dan erg belangrijk.

"Waar mensen ook heengaan, daar zijn micro-organismen te vinden. Mensen zijn nu eenmaal niet volledig steriel te krijgen. Daarom is het belangrijk als we begrijpen hoe bacteriën veranderen", zegt Cheryl Nickerson van het centrum voor besmettelijke ziektes van de Universiteit Arizona tegenover AP.

Overleven
"De Salmonellabacteriën merken direct veranderingen in de omgeving op, waarna ze hun genetische structuur aanpassen om te overleven", aldus Nickerson. In dit geval muteerden de organismen door verandering van de zwaartekracht.

Onderzoekers hebben ontdekt dat veel van die veranderingen worden veroorzaakt door het eiwit Hfq. Een medicijn die dat eiwit aanpakt zou astronauten in de toekomst moeten beschermen tegen infectieziekten.

Nu bestaat er nog geen vaccin tegen Salmonella.

bron: nu.nl / Kristiaan Asscheman