Neoweb.nl

Schimmel tegen Malariamug

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Schimmel tegen Malariamug
« on: June 11, 2005, 11:50:15 AM »
Schimmel bestrijdt malariamug
 
bron:planet.nl
 
Onderzoekers hebben een nieuwe bestrijdingsmethode ontwikkeld tegen de gevreesde malariamug door de insecten met een schimmel te infecteren.
Dat constateren twee internationale onderzoeksteams die hun bevindingen in Science van 10 juni hebben gepubliceerd. Entomologen van de Wageningen Universiteit leverden de Nederlandse inbreng, zo bericht de universiteit op haar website.

Biologisch bestrijdingsmiddel
In twee publicaties in Science beschrijven de teams een nieuwe biologische methode die malariamuggen (Anopheles gambiae) de kans ontneemt malaria over te dragen op mensen. De ziekte is momenteel nog verantwoordelijk voor meer dan één miljoen dodelijke slachtoffers per jaar.

Het is voor het eerst dat een ziekteverwekkende schimmel als biologisch bestrijdingsmiddel wordt ingezet tegen volwassen malariamuggen. Wanneer het insect met de schimmelspore in aanraking komt, ontkiemt deze en dringt het insect binnen. Daardoor verzwakt de mug, zodat ze bijna niet meer in staat is om mensen te steken.


Veldstudie in Tanzania
De Nederlandse entomologen Willem Takken en Bart Knols van Wageningen Universiteit deden samen met collega's van het Tanzaniaanse Ifakara Health Research and Development Centre en het Zwitsers Tropeninstituut in Bazel een veldstudie in een traditioneel dorp op het platteland van Tanzania.

Daar impregneerden zij zwarte katoenen doeken met sporen van de schimmel Metarhizium anisopliae. In tien Afrikaanse woningen hingen zij de doeken op tegen plafonds en wanden waarop de muggen uitrusten.

Die situatie vergeleken zij met dergelijke woningen zonder geïmpregneerd textiel, waar bewoners de meeste nachten (zo'n 264 maal per jaar) door een mug die de malariaparasieten bij zich draagt, worden gebeten.


Forse afname van muggenbeten
De onderzoekers constateerden dat in de woningen met geïmpregneerde doeken 23 procent van de muggen met de schimmel werd besmet. Daardoor nam het aantal infectueuze beten per persoon af van 264 tot 64 per jaar, een reductie van 75 procent.

Dat betekent dat de bewoners gemiddeld nog slechts één keer per drie weken door een malariaoverbrengende mug worden gebeten. Een schimmelinfectiegraad van 50 procent zou zelfs het aantal beten van malariamuggen met 96 procent verminderen, zo blijkt uit berekeningen.

Het tweede team onderzoekers van Edinburgh University en Imperial College in Londen komt tot de slotsom dat onder laboratorium-omstandigheden de overdracht van de malariaparasiet door de mug met 98 procent kan dalen als de mug met de schimmel wordt geïnfecteerd.

Lust tot steken ontnomen
De meeste muggen legden het loodje voordat ze de malariaparasiet volledig tot ontwikkeling konden laten komen. Bij andere muggen bleek de schimmel hen de lust te ontnemen mensen te steken, waardoor de overdracht van de malariaparasiet werd gereduceerd.

Mogelijk kunnen de aangetaste muggen minder goed vliegen en leggen zij minder eieren wanneer ze met de schimmel zijn besmet.

Economisch haalbaar
Het gebruik van schimmels als anti-malariamiddel moet nog verder worden ontwikkeld. Zo kunnen bijvoorbeeld een groter doekoppervlak met schimmelsporen, een hogere concentratie aan schimmelsporen of een cocktail aan sporen de techniek nog effectiever maken.

Daardoor kan het aantal gevallen van malaria sterk worden teruggedrongen, aldus de Wageningen Universiteit. Ook de gangbare technieken om malaria te bestrijden, zoals klamboes en chemische bestrijding met insecticiden, blijft nodig.

De bestrijding met schimmels is vooral van belang voor de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara omdat deze methode economisch haalbaar is en veilig is voor mens en milieu. Ook speelt in West-Afrika het probleem van insecticide-resistentie, waarvoor biologische bestrijding een oplossing kan zijn.