Neoweb.nl

Tatoeage tegen infectie en kanker

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Tatoeage tegen infectie en kanker
« on: July 01, 2005, 10:15:39 AM »
Tatoeage tegen infectie en kanker

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Een tatoeage met DNA versterkt de afweer en kan helpen bij de aanpak van infecties en een enkele vorm van kanker. Dat concluderen wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in het vakblad Nature Medicine van 1 juli.

Daarbij wordt niet in de spier, maar in de huid gevaccineerd en niet met een naald, maar met een tatoeageapparaat. Dit ponst in enkele seconden 20.000 gaatjes in de huid.

Celaire afweerreactie
"Het voordeel van in de huid vaccineren is dat dat zeer snel, al binnen twaalf dagen, tot een celaire afweerreactie leidt", zeggen de wetenschappers. "De tatoeagebehandeling zorgt voor een lichte huidbeschadiging. Deze beschadiging is zeer belangrijk, omdat dit afweercellen mobiliseert en ze snel in contact brengt met het vaccin. Dit levert een geweldig krachtige afweerreactie op."

Bij deze vorm van vaccinatie krijgt de patiƫnt stukjes DNA (het DNA-vaccin) ingespoten. Het DNA bevat informatie over een eiwit dat bijvoorbeeld specifiek in huidkanker voorkomt, zeggen de wetenschappers. "Wanneer afweercellen in contact komen met het eiwit worden deze cellen geactiveerd en ruimen ze de huidkankercellen op. Niercelkanker, huidkanker (melanoom) en baarmoederhalskanker zijn voorbeelden van typen kanker die gevoelig zijn voor aanvallen van het afweersysteem en mogelijk met DNA-vaccinatie kunnen worden behandeld."

Begin 2006 denken de wetenschappers de eerste proeven bij mensen te kunnen doen.