Neoweb.nl

Utrechtse heeft variant Creutzfeldt-Jakob

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Utrechtse heeft variant Creutzfeldt-Jakob
« on: April 22, 2005, 08:34:26 AM »
Utrechtse heeft variant Creutzfeldt-Jakob
 
Bij een patiënt in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht is de ziekte Variant van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) vastgesteld.
De ziekte is de menselijke vorm van de gekke-koeienziekte (BSE). Het is voor het eerst in Nederland dat deze aandoening word geconstateerd. Het minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat volgens bronnen om een 26-jarige Utrechtse. Het ministerie doet volgens een woordvoerder geen mededelingen over de patiënt.

Diagnose
De melding komt voort uit de reguliere surveillance van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob door het Nederlandse expertisecentrum in het Erasmus Medische Centrum in Rotterdam. Het Europese expertisecentrum in Edinburgh heeft de diagnose, op basis van foto's van de hersenen en het ziekteverloop, bevestigd. "

De vrouw werd begin april in het Mesos Medisch Centrum opgenomen, zei A. Kloet, lid van de raad van bestuur van de
Antonius Mesos Groep, donderdag in een toelichting. Dat het waarschijnlijk om vCJD ging, bleek 15 april.

Maandag meldde het Utrechtse ziekenhuis het ziektegeval bij het Nederlandse expertisecentrum in het Erasmus MC in Rotterdam, waarop donderdag de bevestiging uit Edinburgh kwam.

Mogelijk meer gevallen
Het is niet helemaal uit te sluiten dat zich in Nederland nog meer gevallen van de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob
(vCJD) voordoen.

De kans daarop is echter heel klein, zegt viroloog A. Osterhaus. De Nederlandse patiënt is mogelijk tien tot vijftien
jaar geleden al besmet door het eten van rundvlees.

Volgens Osterhaus, die als lid van de Gezondheidsraad adviezen over de ziekte uitbracht, is de consumptie van rundvlees in Nederland nu veilig omdat Nederland al snel afdoende maatregelen heeft genomen om verspreiding van de dodelijke ziekte tegen te gaan.

Verder was de kans op besmetting met vCJD veel kleiner dan in Engeland. Daar kregen een miljoen runderen de gekkekoeienziekte en 150 mensen Variant Creutzfeldt-Jakob. In Nederland zijn tot nu toe 77 koeien geïnfecteerd met BSE. Het eerste geval dateert van maart 1997, begin december werd voor de laatste keer BSE vastgesteld.

Sponsachtig
De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzocht of er risico voor overdracht van de ziekte naar anderen is geweest. Die kans is uiterst gering, aldus een woordvoerder, die meldt dat het onderzoek bijna is afgerond.

Deze ziekte vCJD wordt gekenmerkt door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten (prionen). De ziekte is overdraagbaar door transplantatie van zenuwweefsel en door besmet instrumentarium in ziekenhuizen, voornamelijk bij neurochirurgische operaties.

VCJD is dodelijk. Een patiënt overlijdt een of twee jaar na het uitbreken van de ziekte, aldus Osterhaus.

Overdracht via bloed
Sinds kort bestaat het vermoeden dat de ziekte ook via bloed kan worden overgedragen. Dit op grond van twee mogelijke gevallen in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er nog niet.

De patiënt is geen bloed- of weefseldonor geweest en heeft ook geen bloed - of weefsel ontvangen. De kans dat deze patiënt anderen heeft besmet of de besmetting via derden heeft opgelopen is daarom uiterst klein.

Besmet rundvlees
De oorzaak van vCJD wordt gezocht in het eten van besmet rundvlees. Of ook bij deze patiënte sprake is van een relatie met besmet rundvlees is niet duidelijk.

Alle runderen worden in Nederland bij de slacht op BSE getest. Bovendien worden dan ook onder andere de hersenen en het ruggenmerg van runderen waarmee BSE overgebracht kan worden, apart verzameld en vernietigd.

De ziekte vCJD is eerder vastgesteld in Engeland, Ierland, Frankrijk, Italie, Japan, Canada en Verenigde Staten.

Bron: ANP & Planet.nl