Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: Robert on May 25, 2005, 12:16:10 PM

Title: Vaccin tegen middenoorontsteking
Post by: Robert on May 25, 2005, 12:16:10 PM
'Vaccin tegen middenoorontsteking'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Nederlandse en Belgische wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld tegen middenoorontsteking, schrijft De Telegraaf zondag. Dat wordt veroorzaakt door de pneumococcenbacterie. De onderzoekers hopen op basis van dit middel ook een vaccin tegen het dodelijke nekkramp, wat door dezelfde bacterie wordt veroorzaakt, te ontwikkelen.

Middenoorontsteking komt veel voor bij kinderen. Bacteriƫn uit de keel komen via de buis van Estachius bij het middenoor, waarna een vaak langdurige infectie bij het trommelvlies ontstaat. Dit kan schade aan het gehoor veroorzaken. Het nieuwe medicijn, ontwikkeld door geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline, zou eenderde van alle middenoorontstekingen kunnen voorkomen.

De pneumococ, de bacterie die voor het merendeel van de middenoorontstekingen verantwoordelijk is, is ook veroorzaker van hersenvliesontsteking ofwel nekkramp. Een medewerker van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt het medicijn te gaan onderzoeken op werkzaamheid tegen nekkramp.