Neoweb.nl

'Verkoudheidsvirus nieuw wapen tegen kanker'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
'Verkoudheidsvirus nieuw wapen tegen kanker'
« on: January 12, 2007, 12:29:59 PM »
'Verkoudheidsvirus nieuw wapen tegen kanker'

bron:nu.nl

LONDEN - Simpele verkoudheidsvirussen vormen mogelijk een doorbraak bij de bestrijding van tumoren. In Groot-Brittannië beginnen binnenkort proeven met kankerpatiënten die genetisch gemanipuleerde virussen krijgen toegediend.

De Britse geneticus Leonard Seymour heeft bereikt dat de virussen onherkenbaar zijn voor het immuunsysteem van het lichaam, maar wel de kankercellen bereiken die moeten worden vernietigd. 
 
Hierdoor worden de virussen, zoals in eerder onderzoek het geval was, niet door het immuunsysteem onschadelijk gemaakt terwijl ze door het bloed naar de tumoren 'reizen'. Ook hoeven de virussen dan niet direct in een tumor te worden geïnjecteerd, zo meldde donderdag de Britse krant The Guardian.

Uitzaaiingen
Volgens Seymour is de behandeling vooral nuttig voor het uitschakelen van uitzaaiingen van tumoren. In de proeven die de komende jaren volgen, zullen de gemanipuleerde virussen, onder meer het adenovirus en het virus dat gebruikt wordt in vaccins tegen waterpokken, direct ingespoten worden in tumoren in de lever. Op deze manier wordt bepaald welke dosis het beste werkt.

Naar verwachting moet de behandeling nog meerdere jaren worden getest en aangepast voordat ze op grotere schaal in de gezondheidszorg kan worden toegepast.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: 'Verkoudheidsvirus nieuw wapen tegen kanker'
« Reply #1 on: January 19, 2007, 04:13:10 PM »
Tumor vat kou
Britten starten klinische proef met vermomd adenovirus

Britse wetenschappers starten nog dit jaar de eerste klinische proeven met een nieuwe manier om tumoren te bestrijden. Ze willen ze besmetten met een simpel verkoudheidsvirus (adenovirus) of met het koepokvirus (Vaccinia) dat wordt gebruikt als pokkenvaccin, zo schrijft het dagblad The Guardian.

Het onderzoek staat onder leiding van Leonard Seymour, hoogleraar gentherapie in Oxford.

Net als veel andere wetenschappers heeft Seymour eerder proeven gedaan met adenovirussen. Die dienden dan vooral als ‘vector’, oftewel een inert vervoermiddel voor het genetische materiaal dat het eigenlijke werk moest doen. Het artikel in The Guardian suggereert dat het dit keer de bedoeling is om het virus zelf als killer te gebruiken, zonder modificaties.

Het achterliggende idee is dat tumorweefsel lokaal het immuunsysteem uitschakelt om zelf te kunnen overleven.Binnen een tumor heeft een willekeurig virus daarom vrij spel.

Het probleem is om een virus in de tumor te krijgen. Bij eerdere proeven werd het er rechtstreeks in geïnjecteerd, maar bij uitzaaiingen is dat niet praktisch. Seymour heeft nu echter een polymeercoating ontwikkeld, die de geïnjecteerde virussen in de bloedbaan onzichtbaar maakt voor het immuunsysteem. Zo kunnen ze rustig nestelen in alle tumoren in het lichaam, en zichzelf daar naar hartelust repliceren. De kopieën krijgen uiteraard geen coating mee, maar zoals gezegd werkt het immuunsysteem ter plekke toch niet.

Uit proeven met muizen zou zijn gebleken dat het adenovirus inderdaad effectief is tegen tumoren die niet reageren op chemotherapie.

Voor de eerste klinische tests zullen ongecoate adenovirussen en vaccinia-virussen rechtstreeks worden geïnjecteerd in levertumoren. Dit om te zien of de behandeling veilig is, en om een indruk te krijgen van de optimale dosis.

bron: The Guardian & C2W.nl