Neoweb.nl

Voortplanting bij 120 graden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Voortplanting bij 120 graden
« on: June 09, 2004, 04:40:46 PM »
‘Heetste’ levensvorm ontdekt
 
Gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2004, bron planet.nl
 
Wetenschappers hebben een diepzee-organisme ontdekt dat in staat is om zich voort te planten in een omgeving van meer dan 120 graden Celsius.
De microbe werd ontdekt in hete bronnen op de oceaanbodem, een plek waar gespecialiseerde micro-organismes leven.


Hyperthermofiel
Zulke hete bronnen zijn merendeels ontstaan door vulkanische activiteit en lijken veel op natuurlijke geisers op het vasteland. Regelmatig wordt heet water naar buiten gespoten, met temperaturen van boven de 200 graden Celsius (zie foto boven).

Geen omgeving waar je dieren zou verwachten, maar toch zijn er levensvormen die zich juist hier thuisvoelen, zoals gespecialiseerde bacteriën en meercelligen.

Daarnaast leven er eencelligen die een aparte klasse vormen, archaea geheten. Deze micro-organismen zijn hyperthermofiel, hetgeen wil zeggen dat ze het best gedijen bij temperaturen die boven het kookpunt van water liggen. Behalve in de oceaan, worden zulke eencelligen ook aangetroffen in hete geisers op het vasteland.

Afdaling naar de oceaanbodem
De microbe ‘Pyrolobus fumarii’ was tot dusver de ‘heetst’ bekende levensvorm. Het organisme is in staat in een omgeving te leven waar het 113 graden Celsius is.

Vorig jaar lukte het twee wetenschappers, de microbioloog Derek Lovley van de universiteit van of Massachusetts en onderzoeker Kazem Kashefi, om monsters met microbes van de oceaanbodem mee te nemen.

Daarvoor daalden de onderzoekers per duikboot 2,4 km af in de Grote Oceaan, ter hoogte van de zogeheten Juan de Fuca Ridge, 322 km uit de kust van de staat Washington. Daar bevinden zich onderzeese ‘schoorstenen’ ('black smokers') waaruit heet water borrelt.

Nieuwe recordhouder
In het laboratorium werden de monsters onderzocht en de microbes geïsoleerd, waarbij een onbekende, eencellige soort werd ontdekt. Vervolgens werd de microbe, die de onofficiële naam ‘Strain 121’ meekreeg, in een met water gevuld hogedruk kooktoestel verwarmt, een apparaat dat normaal gesproken wordt gebruikt voor sterilisatie van medische instrumenten.

Daar werd Strain 121 verhit tot 121 graden Celsius, een temperatuur die normaliter voldoende is om alle levensvormen te doden. De microbe bleek echter onder de extreem hoge temperatuur nog steeds te groeien en zich zelfs voort te planten.

Oeroude levensvormen
Tot verrassing van de wetenschappers bleef ook het DNA van de eencellige volledig intact. Toch denken de onderzoekers niet dat ‘Strain 121’ uniek is. Ze vermoeden dat de onderzeese hete bronnen nog veel meer van zulke levensvormen bevatten.

De wetenschappers willlen nu achterhalen waarom de organismes zulke hoge temperaturen kunnen overleven, iets wat grotendeels nog niet in kaart is gebracht.

De eencellige wezens hebben in ieder geval de tijd gehad om zich aan hun specifieke milieu aan te passen, want microbes zoals Strain 121, bestaan volgens de onderzoekers al zo’n 3,5 miljard jaar.