Neoweb.nl

Wetenschappers gaan synthetisch bloed maken

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Wetenschappers gaan synthetisch bloed maken
« on: March 23, 2009, 02:40:16 PM »
Wetenschappers gaan synthetisch bloed maken uit stamcellen
LONDEN - Britse wetenschappers willen als eersten in de wereld onbeperkte hoeveelheden menselijk bloed maken voor bloedtransfusies. Dit heeft de krant The Independent maandag gemeld.

Voor het project, dat gebruik maakt van stamcellen, moeten embryo's worden gebruikt die 'over' zijn bij ivf-behandelingen.

Daaruit worden via dna-tests embryo's geselecteerd die genetisch geprogrammeerd zijn om uit te groeien tot een mens met bloedgroep o.

Die bloedgroep kan aan mensen met alle andere bloedgroepen worden toegediend, wat in noodsituaties tijdwinst oplevert. Dat maakt het project bijzonder interessant voor het leger, voor de behandeling van gewonden in gevechtssituaties.

stamcel uit laten groeien tot rode bloedlichaampjes
De wetenschappers willen stamcellen stimuleren om uit te groeien tot rode bloedlichaampjes, die het transport van zuurstof door het lichaam voor hun rekening nemen en daarmee een van de belangrijkste functies van bloed vervullen.

Theoretisch kan met één embryo genoeg bloed worden geproduceerd voor heel Groot-Brittannië. Ook wordt het risico op besmetting door 'fout' bloed kleiner.

bron: ANP & nu.nl