Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: Digihans on April 22, 2009, 06:08:40 PM

Title: Wetenschappers klonen kameel
Post by: Digihans on April 22, 2009, 06:08:40 PM
Wetenschappers klonen kameel
DUBAI - Wetenschappers uit de Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdag laten weten voor het eerst in de geschiedenis een kameel te hebben gekloond. De kameel is opvolger van Dolly het schaap, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld.
 
De eenbultige vrouwtjeskameel Injaz is op 8 april ter wereld gekomen. Wetenschappers van het Kamelen Reproductie Centrum zijn vijf jaar met het project bezig geweest, heeft de krant The National dinsdag laten weten.

Doorbraak
Volgens de directeur van het reproductiecentrum is de geboorte van Injaz een doorbraak in het onderzoeksprogramma.

Wetenschappers van het centrum proberen waardevolle genen van de snelste kamelen en van de kamelen die de meeste melk produceren, voor de toekomst te bewaren.

Prestatie
Injaz, het Arabische woord voor prestatie, is de kloon van een kameel die in 2005 werd geslacht voor haar vlees, aldus de krant. Wetenschappers gebruikten het DNA uit cellen van de eierstokken van de geslachte kameel.

Daarna stopten zij het genetische materiaal in een eitje van een draagmoeder om een gekloonde embryo te maken.

Embryo
De embryo implanteerden zij vervolgens in de baarmoeder van draagmoeder, die 378 dagen zwanger was van Injaz. Moeder en kind maken het volgens The National goed.

Het schaap Dolly werd in 1996 in Edinburgh de hoofdstad van Schotland geboren. Zij is zes jaar oud geworden.

bron: ANP & nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/1948350/wetenschappers-klonen-kameel.html)

zie ook:
http://www.thenational.ae/article/20090414/NATIONAL/204456867/1001