Neoweb.nl

Wetenschappers ontwikkelen intelligente kruk

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers ontwikkelen intelligente kruk
« on: September 19, 2009, 10:35:30 AM »
Wetenschappers ontwikkelen intelligente kruk

Twee technici en een fysiotherapeut hebben een kruk ontwikkeld die patiënten moet stimuleren het hulpmiddel correct te gebruiken. Een aantal sensors meet hoe de patiënt de kruk gebruikt en geeft feedback aan medici en patiënt.

Slimme krukDe kruk is het knutselwerk van professor Neil White en dokter Geoff Merrett, beide werkzaam bij de universiteit van Southampton. Zij werden bijgestaan door fysiotherapeute Georgina Hallet, die bij een ziekenhuis in dezelfde stad werkt. Gezamenlijk beogen zij het onjuiste gebruik van krukken tegen te gaan: patiënten die hun loophulpmiddelen verkeerd gebruiken, kunnen hun symptomen verergeren in plaats van verbeteren. Medici kunnen echter moeilijk controleren of een kruk correct gebruikt wordt, maar het prototype van het drietal moet daar verandering in aanbrengen.

Het testmodel werd gebouwd met eenvoudige middelen: de componenten zijn vrij verkrijgbaar in elektronicazaken en relatief goedkoop. Een druksensor meet hoeveel gewicht op de kruk wordt overgebracht en een sensor in het handvat neemt de positie van de hand waar. De data worden doorgegeven aan een printplaat, waarop naast een microcontroller ook een drieweg-accellerometer is gesoldeerd. Een module zendt de meetgegevens draadloos naar een basisstation en het geheel wordt door twee aaa-batterijen van energie voorzien.

Vooralsnog is het prototype enkel in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving bruikbaar, maar de drie ontwikkelaars werken aan een versie die ook thuis gebruikt kan worden om het krukgebruik van de patiënt te verbeteren.

bron: Tweakers.net