Neoweb.nl

Xtc kan geheugen blijvend aantasten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Xtc kan geheugen blijvend aantasten
« on: March 23, 2006, 10:24:11 AM »
Xtc kan geheugen blijvend aantasten

bron:nu.nl

TORONTO - Regelmatig gebruik van de partydrug xtc kan het leervermogen en geheugen blijvend aantasten. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Toronto. "De boodschap is duidelijk. Als je veel xtc gebruikt, dan herstellen je geheugen en leervermogen niet meer", aldus dr. Zakzanis.

Zij en haar collega's hadden eerder al aangetoond dat xtc-gebruikers tijdelijk problemen met het geheugen kunnen krijgen. Ook uit andere onderzoeken is dit naar voren gekomen.

De onderzoekers in Toronto hebben vijftien (voormalige) xtc-gebruikers gevolgd. Een aantal van de acht mensen die met xtc waren gestopt, bleken na een jaar nog geen enkel herstel te vertonen. Daaruit kan volgens de onderzoekers worden geconcludeerd dat de schade blijvend is.

De zeven mensen die xtc waren blijven gebruiken vertoonden een steeds verdere achteruitgang in het geheugen en leervermogen. De ergste verslechtering was waarneembaar in het zogenoemde episodisch geheugen, het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen.