Neoweb.nl

Zaadcellen uit Stamcellen maken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

  • The Admin
  • *****
  • 579
  • +112/-10
  • Gender: Male
  • Neoweb Technologie Forum
Zaadcellen uit Stamcellen maken
« on: December 28, 2003, 04:07:29 PM »
Vruchtbare zaadcellen gemaakt uit stamcellen
bron: noorderlicht.vpro.nl ---  datum: vrijdag 12 december 2003

Slechts een paar maanden na de eerste kunstmatige eicellen, is het de beurt aan zaadcellen. Ook die kun je maken van stamcellen, ontdekte de Nederlandse onderzoeker Niels Geijsen. Hij haalde stamcellen uit muizenembryo’s en spoorde die aan om zich te transformeren tot een mannelijke voortplantingscel.
 
Geijsen nam stamcellen uit het deel van de embryo’s waarin normaal gesproken de voorlopers van geslachtscellen worden gemaakt. De gekweekte cellen gingen zich daarop vermenigvuldigen en groeperen in kleine bolletjes. Daarin was een mengelmoes van allerlei soorten cellen te vinden, schrijven Geijsen en zijn collega’s van het Whitehead Institute in Cambridge binnenkort het tijdschrift Nature
 
Ze selecteerden de cellen die het meest leken op natuurlijke zaadcellen. Echte evenbeelden waren niet te vinden, licht Geijsen toe. De geslachtscellen die hij aantrof misten de kenmerkende zweepstaart die spermatozoïden wel bezitten. De gekweekte spermacellen konden dan ook niet op eigen kracht een muizeneitje bevruchten. Geijsen injecteerde ze daarom in de eicellen.
 
Het resultaat was een nieuw muizenembryo. Maar dat ging niet van harte. Ongeveer een op de vijf pogingen leverde een pril embryo op. Of deze zich ook konden uitgroeien tot een heel muisje is niet bekend. Ze kregen niet kans zich verder te ontwikkelen dan een hol bolletje van embryonale cellen, want in dit stadium stopten de onderzoekers het experiment.
 
“We hebben wel een keer geprobeerd om zo’n embryo terug te plaatsen in een muis, maar dat is niet gelukt,” vertelt Geijsen. “Misschien waren de zaadcellen nog niet genoeg gerijpt om een hele bevruchting goed te laten verlopen. Naast een zweepstaart misten ze misschien heel wat meer belangrijke onderdelen die we nu nog over het hoofd zien.”
 
De primeur van kunstmatige zaadcellen was niet aan Geijsen, maar Japanse biologen. Een paar maanden geleden maakten zij al melding van deze prestatie. De Japanners kweekten de stamcellen niet op een laboratoriumtafel, maar in de testis van een muis. Ze lieten destijds in het midden of de gekweekte cellen ook eitjes konden bevruchten. De Japanse muizencellen hadden wél een zweepstaart en waren veel verder ontwikkeld dan de cellen in Geijsens experiment. “Ik kreeg die staart weliswaar niet, maar mijn experiment boden weer heel andere voordelen,” licht de onderzoeker toe. “Er zat geen muis omheen, zoals bij het Japanse onderzoek. Bij mijn experimenten viel veel meer zien, want alles gebeurde als het ware onder mijn ogen.”
 
Een muizenbevalling is niet het enige doel dat Geijsen voor ogen heeft. Binnenin de cellen gebeuren dingen op DNA-niveau die misschien veel interessanter zijn. Geijsen richt zich nu op zogeheten ‘imprints’. Dit zijn celonderdelen die bepalen welke genen je van je vader erft, en wat van je moeder. Dit doen ze door óf een gen te onderdrukken dat je vader heeft overgedragen, óf het bijbehorende gen van moeders kant. Bij de voorlopers van geslachtscellen ontbreken die onderdelen, en ze worden pas weer ingeschakeld als de cel lang genoeg gerijpt is.
 
Het hele leven door blijven imprints op de plek waar ze zitten. “Maar in sommige tumoren zijn ze weer uitgewist of onwerkzaam geworden,” vertelt Geijsen. “We willen nu gaan onderzoeken hoe dit proces precies werkt tijdens het rijpen van geslachtscellen. Uiteindelijk kunnen we op zoek gaan naar vergelijkbare processen in kankercellen.”

Hieronder ziet u de zaadcel die is gekweekt. Opvalt is dat de zaadcel geen staart heeft!
"The Future Starts Here!"