Neoweb.nl

Zelfborende gebitsrobot

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Zelfborende gebitsrobot
« on: April 22, 2005, 12:22:30 PM »
‘Robot-tandarts’ boort gaten
 
Een Israëlisch bedrijf heeft een robotgestuurd boorsysteem voor tandheelkunde ontwikkeld dat deze zomer op mensen zal worden getest.
Volgens de bedenkers kunnen tandheelkundige operaties met dit nieuwe systeem goedkoper, sneller en minder pijnlijk voor de patiënt worden uitgevoerd.

Implantatie-techniek
Het zogeheten ‘Implant Location System’ is ontwikkeld door de firma Tactile Technologies en is bedoeld om de gecompliceerde, gangbare implantatie-techniek te vervangen. Implantaten worden nu door tandartsen aangebracht en fungeren als een soort kunstwortel. Met behulp van zulke kunstwortels kunnen kunstmatige tanden of bruggen worden aangebracht.

Voor de patiënt betekent dat in de regel de nodige uurtjes zweten in de tandartsstoel, maar met behulp van de micro-robot van Tactile Technologies kan die procedure aanzienlijk worden ingekort.

Driedimensionaal beeld
Het systeem bestaat uit een frame dat op de kaak wordt geplaatst. Vervolgens dringen zeer dunne naalden met sensoren het tandvlees binnen om de exacte kaak- en gebitsstructuur in kaart te brengen. Die gegevens worden draadloos doorgestuurd naar een computer. Die combineert de binnenkomende data met de informatie van een CT-scan waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat van de plek waar de implanaat moet komen.

De computer configureert een boorprocedure en stuurt dat door naar het frame. De tandarts hoeft dan alleen nog op de knop te drukken om de booropdracht te laten uitvoeren.

Eenmaal geactiveerd voert de micro-robot het boorwerk helemaal zelfstandig uit, maar de tandarts kan tijdens het boorproces op ieder gewenst moment ingrijpen, benadrukt ontwerper Opher Kinrot.

“Dit systeem veroorzaakt bovendien minder stress en kan door elke tandheelkundige worden uitgevoerd. Nu wordt dat alleen nog door experts gedaan,” aldus Kinrot tegenover New Scientist.

Testen op mensen
Tactile Technologies heeft een deel van het systeem naar eigen zeggen succesvol getest bij dieren.

Onlangs heeft het bedrijf van de federale ‘ US Food and Drug Administration’ toestemming gekregen om het systeem in juli 2005 ook bij mensen te testen. Soortgelijke testen staan deze zomer ook bij niet nader genoemde Europese tandheelkundige centra op stapel.

Bronnen: New Scientist, Globes online & Planet.nl

Link:Tactile Technologies