Neoweb.nl

Alles over NFT's Wat zijn NFT's Hoe maak je NFT's

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Alles over NFT's Wat zijn NFT's Hoe maak je NFT's
« on: April 12, 2021, 03:21:21 PM »
NFT's? Wat zijn dat? Dat zullen de meesten die dit lezen zich afvragen.

Wat kun je met een NFT? en hoe maak je zelf NFT's?

NFT staat voor Non Fungible Token (niet-vervangbaar token).
NFT zijn digitale bestanden, waarbij het eigendom ligt bij degene die het bewijs van eigendom op zijn/haar blockchain heeft staan.

Dus een digitaal bestand (een stuk muziek, een afbeelding, foto, tekening, scan, copy, tekst of 3D-afbeelding) kan op deze manier worden vastgelegd in de blockchain.

Op deze manier kan er exclusief eigenaarschap worden gegeven over digitale bestanden. In de toekomst zullen nog veel meer zaken via exclusief eigenaarschap geregeld worden, zonder dat er een notaris, bank of andere instelling voor nodig is. Denk aan eigendom van een auto (kentekenbewijs). Eigendom van grond of een pand. (kadaster) etc.

Op dit moment is het nog pionieren waar de blockchain voor gebruikt kan worden. Een groot deel van de NFT's zijn kunstwerkjes of collectables. (net zoals voetbal of baseball kaartjes). Kunstenaars in de real-world gebruiken bijvoorbeeld zeefdrukken om meerdere versies van hun werk aan de man te brengen. Deze oplages zijn vaak beperkt tot 50 of 100 stuks. Ook dat kan bij NFT's. Je kan van één digitaal bestand dus één of meerdere kopieen beschikbaar stellen. Zo gebruiken muziekbands NFT's om bijvoorbeeld exclusieve content (making of) bij een nummer te verkopen aan grote fans. En fotografen kunnen bijvoorbeeld hun RAW bestanden verkopen van foto's die gepubliceerd zijn.
Je kan het bijna zo gek niet bedenken, of je kan het vastleggen in de blockchain. Van business ideeën, boeken, verhalen, kunst, filmpjes, literatuur etc.

Er is zelfs al een kunstwerk van Beeple dat voor meer dan 60.000.000 is verkocht op een veiling van het gerenomeerde veilingshuis Christie's!

Maar hoe maak je een NFT?
Allereerst heb je wat cryptocurrency nodig, bijvoorbeeld ethereum.
Daarnaast heb je een computer nodig met een chrome browser. Je download METAMASK als chrome extensie en creëert daarmee eenvoudig een (gratis) account op de blockchain. (TIP: sla alle mnemonics, passwords en je ethereum adres  goed op!) schrijf ze op, dubbelcheck ze etc. want als je ze kwijt bent, kun je niet meer bij je wallet!)
 
Als je eenmaal een ethereum adres, kun je je aanmelden bij https://opensea.io Dat is een platform waar je NFT's op kan zetten en waar mensen NFT's kunnen verhandelen en verkopen.

Als je eenmaal een account hebt, kun je via METAMASK eenvoudig ethereum aankopen met WYRE. Deze optie vind je in Metamask zelf. Je kan dan gemakkelijk betalen via paypal of creditcard. Wil je op een andere manier cryptocurrency kopen en naar je wallet versturen, dan kun je terecht bij diverse aanbieders.

Ikzelf heb sinds gister ook een NFT collectie.
Voor Crypto Kunstliefhebbers (en investeerders): https://opensea.io/collection/b4ucn-alien
« Last Edit: April 12, 2021, 03:32:23 PM by Robert »