Neoweb.nl

ABN AMRO nu al naar de beurs?

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
ABN AMRO nu al naar de beurs?
« on: October 27, 2015, 09:20:42 AM »
Tijdens de afgelopen financiƫle crisis moest de overheid met 16,8 miljard ingrijpen om de wankelende ABN AMRO op te kopen.
Ook in de periode daarop is er volgens sommige analisten totaal zo'n 30 miljard ingestoken.

De ABN AMRO presenteert nu mooie cijfers. In het eerste kwartaal 2015 ruim 500 miljoen. In het 2e kwartaal zelfs 600 miljoen. Het 3e kwartaal is meestal ook wel rooskleurig en in het laatste kwartaal is de winst vaak minimaal.

Nu is het plan om de ABN AMRO naar de beurs te brengen. De overheid heeft hier al voor ingestemd, maar is dat wel slim?
De beursgang zou zo'n 15 miljard moeten opbrengen.
Daarmee zou Nederland dus een flink verlies moeten incasseren van ruim 1.6 miljard. (en dat is alleen op de aankoop)
Als je de extra steun meerekent, maakt de Nederlandse staat mogelijk zelfs zo'n 15 miljard verlies!

Met een winst van zo'n 1.5 tot 2 miljard per jaar is het een mooie aanvulling op de jaarlijkse begroting / staatskas. Daarnaast blijven de cijfers verbeteren, dus zal het bedrijf ook meer waard worden.

Een jaar wachten zou de prijs misschien kunnen verhogen naar 16 of 17 miljard en we profiteren met z'n allen van een jaar extra 'winst' .
Dat is 4 miljard extra voor de Nederlandse Economie! Na twee jaar zou de waarde zelfs gestegen kunnen zijn naar 17 tot 20 miljard met een winst van zo'n 2 miljard per jaar zou dat totaal zo'n 6 tot 9 miljard opleveren.

En dan wordt er onderwijl beknibbeld op allerlei andere overheidsuitgaven. Terwijl er hier potentieel miljarden extra te halen vallen.
Zelfs al zou het niet om miljarden maar honderden miljoenen gaan, is het nog steeds het overwegen waard om het uit te stellen.

Tenzij ingewijden informatie hebben dat de winstgroei 'kunstmatig' is en dus niet nog een paar jaar aangehouden kan worden. Dan snap ik dat de bank nu zo snel mogelijk verkocht moet worden. Maar wil een investeerder het dan nog wel kopen?