Neoweb.nl

'Betalen met mobieltje wordt normaal'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Betalen met mobieltje wordt normaal'
« on: August 07, 2008, 09:42:36 AM »
'Betalen met mobieltje wordt normaal'

Het is over vijf jaar normaal om de mobiele telefoon als portemonnee te gebruiken, beweert onderzoeksbureau Juniper Research. Vooral in West-Europa zal het mobiel betalen een grote vlucht nemen.

Juniper heeft becijferd dat de helft van alle mobiele bellers in 2013 gebruik zal maken van een techniek om met de telefoon te betalen. Dat zijn in totaal 2,1 miljard mensen. Wel zullen er grote regionale verschillen in het gebruik van de mobiele portemonnee zijn. In West-Europa zal het vooral gaan om sms-betalingen, zoals die nu al gebruikt worden voor het aanschaffen van muziek en ringtones. In China en het Verre Oosten zullen mensen vooral in winkels met hun telefoon betalen. In Japan is het al normaal dat telefoons worden voorzien van een tegoed waarmee in winkels kan worden betaald.

Er is ook een aantal problemen voor de markt van mobiele betalingen, zegt het onderzoeksbureau. Het aantal telefoons waarmee mobiel betaald kan worden, zal moeten groeien. Daarnaast zijn de transactiekosten nog te hoog voor bedrijven die mobiel betalen willen aanbieden. Bovendien is mobiel betalen in veel gevallen nog niet makkelijk genoeg, stelt Juniper.

In totaal werd vorig jaar voor vijftig miljard dollar aan producten en diensten per mobiele telefoon betaald. Juniper verwacht dat de mobiele bellers in 2013 in totaal voor driehonderd miljard euro met een mobieltje zullen afrekenen. Dat is een procent van het totaalbedrag van betalingen in de wereld.

In Nederland is vooral het betalen per sms bekend, waarbij de kosten via de telefoonrekening worden verrekend. Daarnaast is de Rabobank bezig met een mobiele portemonnee die via sms werkt. Ook is er een betaalsysteem op komst dat met een near-field-communicationchip werkt. De telefoon met de chip maakt daarbij contact met een terminal in de winkel. De transactie wordt gedaan via die verbinding.

bron:tweakers.net

gerelateerde links over betalen met je mobiel:
http://www.juniperresearch.com/shop/viewpressrelease.php?id=128&pr=101
http://www.payter.nl/
http://www.rabomobiel.nl/

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re: 'Betalen met mobieltje wordt normaal'
« Reply #1 on: August 19, 2008, 09:37:56 AM »
Payter start proef mobiel betalen bij Tuk Tuk-taxi Rotterdam
Payter is maandag in Rotterdam gestart met een proef voor het betalen van taxiritjes met de mobiele telefoon. De pilot duurt een maand en is beperkt tot twee Tuk Tuk-bromtaxi's in de Maasstad.

 Na afloop van de proef wil het bedrijf het betalen voor vervoersdiensten landelijk uit gaan rollen, zo meldt Payter. Het bedrijf zal zich in eerste instantie op de taxibranche richten. De betaaldienst maakt hierbij gebruik van zijn zogenoemde Smartposter-concept. Hierbij is een poster voorzien van een nfc-chip die directe communicatie tussen telefoon en poster mogelijk maakt. Zo kan de klant gratis een taxi bellen door zijn toestel voor de poster te houden. Payter en de Rotterdamse taxicentrale hebben het bestellen van een taxi via Smartposters eind vorig jaar al getest.

Payter hoopt vooral studenten in de Maasstad voor de dienst te interesseren en laat de introductie van de Tuk Tuk-betaaldienst daarom samenvallen met de introductieweek voor eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit. Payter concurreert overigens met zijn op near field communication gebaseerde betaalsysteem onder meer met een door de Rabobank ontwikkelde sms-betaaldienst. Deze in juni aangekondigde dienst is een uitbreiding op zijn betaalplatform Minitix. Na registratie op een speciale site kunnen gebruikers per sms vanuit hun virtuele portemonnee naar alle mobiele nummers geld overmaken.

bron:tweakers.net

zie ook:
http://www.edelmanpr.nl/pressroom.php?Action=PressReleaseShow&PressReleaseId=1247
http://www.payter.nl/default.aspx?cp=content&contentcode=postersproef&language=nl