Neoweb.nl

BKR wil ook gegevens hypotheken bijhouden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
BKR wil ook gegevens hypotheken bijhouden
« on: August 15, 2005, 11:55:34 AM »
BKR wil ook gegevens hypotheken bijhouden

bron:nu.nl

TIEL - Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil de gegevens over hypotheken van particulieren ook opnemen in zijn databank. Dat zegt directeur J. Lobstein maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

De maandelijkse lasten van een hypotheek zijn belangrijk om de kredietwaardigheid van iemand te beoordelen, aldus het BKR. Nu legt de stichting alleen gegevens over consumptief krediet (persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, leningen voor aankoop van duurzame goederen) vast.


Lasten
"Een hypotheek maakt een belangrijk deel uit van de financiële lasten van iemand. Het is dus de moeite waard om er naar te kijken", aldus Lobstein in een toelichting.

Het BKR zegt met partijen als de Nederlandse Vereniging van Banken en het Kadaster in gesprek te zijn over de verstrekking van de informatie. Wanneer de organisatie daadwerkelijk de hypotheekgegevens gaat bijhouden, kan Lobstein niet zeggen.

Het financiële bedrijfsleven richtte BKR veertig jaar geleden op om financiële risico's voor financiers, maar ook voor consumenten, te beperken. Bij de oprichting was de hypotheekmarkt minder omvangrijk dan nu, waardoor er geen noodzaak was om die gegevens in de databank op te nemen.

Lobstein zegt nu dat die noodzaak er nog steeds niet is. "Wat is noodzaak in het leven? Het is efficiënt en effectief." En: "Het beschikbaar stellen van hypotheekinformatie door BKR past binnen onze doelstellingen."

Hypotheekgegevens
Volgens de BKR-directeur zijn er vooral praktische obstakels om te beginnen met het bijhouden van hypotheekgegevens. "De vraag is of wij in staat zijn om alle gegevens bij te gaan houden. Klanten moeten er bovendien in hun automatiseringssystemen wat mee kunnen."