Neoweb.nl

China bouwt 3d e-commercewereld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
China bouwt 3d e-commercewereld
« on: October 17, 2007, 10:18:32 AM »
China bouwt 3d e-commercewereld
bron:tweakers.net

Het Zweedse MindArk, makers van de mmorpg Entropia Universe, werkt voor de Chinese overheid aan een virtuele wereld waarin fabrikanten hun waren direct aan consumenten kunnen leveren.

 Het zogeheten Beijing Cyber Recreation District moet China helpen om niet alleen op het gebied van productie, maar ook van e-commerce een grootmacht te worden. Critici noemen het project te ambitieus; het streven is immers om tienduizenden Chinese fabrikanten in contact te brengen met miljoenen klanten wereldwijd. Omgekeerd moet het platform ook bedrijven buiten China in staat stellen om de snelgroeiende Chinese middenklasse aan te boren.

Volgens projectleider Chi Tau Robert Lai moet de eerste versie van de virtuele wereld halverwege volgend jaar online verschijnen, zo liet hij aan persbureau AP weten. Er zal echter nog de nodige tijd verstrijken voordat de eerste consumentengoederen direct aan westerse deuren kunnen afgeleverd, zo denkt retailconsultant Robbert Bartlett, verwijzend naar recente problemen van Chinese fabrikanten met westerse keuringsdiensten.

 Met het project moet niet alleen de tussenhandel uitgeschakeld worden, maar moeten fabrikanten ook beter in staat worden gesteld om aan just in time-productie te doen: door alleen goederen te produceren waarom wordt gevraagd, kunnen voorraadoverschotten geĆ«limineerd worden.

Verder moet het platform consumenten in staat stellen op maat gemaakte producten te bestellen. Chi erkent dat het lastig is om een enkel custom made overhemd - dat de avatar van de klant alvast op een virtueel feestje kan uitproberen - efficiƫnt te leveren. Volgens hem is het de kunst om een bepaald aantal gelijksoortige bestellingen af te wachten en dan de productie te starten, zodat de goederen binnen twee dagen verzonden kunnen worden.

Niet alleen MindArk is betrokken bij het project: het eveneens Zweedse Paynova zal verantwoordelijk zijn voor het betalingsverkeer. Het Duitse Crytek, bekend van de spelen Far Cry en Crysis, zal een deel van de graphics voor zijn rekening nemen.