Neoweb.nl

De Jager:"Zwarte dag voor skimmers"

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
De Jager:"Zwarte dag voor skimmers"
« on: March 03, 2011, 12:12:27 PM »
De Jager: zwarte dag voor skimmers
LEIDSCHENDAM -  „Dit is een zwarte dag voor skimmers. Het nieuwe pinnen is namelijk veel veiliger en voorkomt fraude.” Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag tijdens de introductie van 'het nieuwe pinnen'.

Consumenten kunnen dit jaar al minder vaak hun pasje met magneetstrip door de gleuf van een betaalautomaat halen. In juli moet het nieuwe pinnen op 70 procent van de betaalautomaten in winkels actief zijn. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders alleen nog betalen met een bankpas met een chip met bijbehorende pincode.

„Ik ga de magneetstrip zeker niet missen”, zei De Jager. „Door de invoering van de chip wordt het voor skimmers veel moeilijker om de bankpas te kopiëren, maar fraude is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Voortaan geen zwierige zwaai meer met de pinpas, maar dippen.”

Einde fraude door skimmers in winkels
Directeur Piet Mallekoote van Currence, de eigenaar van PIN, denkt dat met de introductie van de chip de fraude in winkels tot het verleden behoort. „Maar we blijven investeren in veiligheid, omdat fraude nooit uitgesloten kan worden.”

Mallekoote zei verder dat ruim 90 procent van de 260.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden is aangepast. „Ongeveer 20.000 apparaten moeten nog worden aangepast of vervangen voor het nieuwe pinnen.”

Toekomst van de chipknip
Winkels zullen door de introductie van het 'nieuwe pinnen' de chipknip in de ban doen. „Maar de chipknip was ook nooit bedoeld voor winkelgebieden”, zei Mallekoote. „Chippen wordt vooral gebruikt in kantines en parkeergarages voor kleine bedragen die snel afgerekend moeten worden.”

De Currence-directeur verwacht niet dat de chipknip binnen een jaar verdwijnt, maar wel dat die op termijn wordt vervangen.

Volgens voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is de overgang naar de nieuwe betaalwijze de meest ingrijpende verandering sinds de invoering van het pinnen. Hij verwacht dat één keer uitproberen voldoende is voor de consument om de nieuwe betaalhandeling onder de knie te krijgen. „Binnenkort zal er een commercial op alle Nederlandse zenders te zien zijn over de overgang van doorhalen naar insteken.”

bron: telegraaf.nl