Neoweb.nl

Dollar recessie ?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Faust

Dollar recessie ?
« on: October 14, 2004, 06:19:33 PM »
Is de Dollar de oorzaak van economische recessie in de EU zone
Door de industrialisatie van India en China is de vraag naar olie toegenomen. Maar dit kan allen maar 50% van de prijsstijging verklaren. Er is moet nog een versterkend factor zijn in deze. En dat kan volgens mijn alleen en dalende "dalende dollar" zijn.
In hoevere is de economische Recessie in de EU zone te danken te danken aan de lage dollar stand. Hierdoor worden onze export producten te duur. Maar is die lage dollar stand toeval of is er meer aan de hand ? Is het gewoon niet republikeins beleid ?
Zouden we dit niet in ons voordeel kunnen onzetten ? Door EU wijd de olie in euro’s in te kopen ? het zou ons minder afhankelijk maken voor het dollar effect. En ik kan me zo voorstellen dat dit voor de OPEC een leuke winst zou zijn.

Offline Extremium

 • *
 • 32
 • +18/-3
 • Gender: Male
 • Live life to the max....
Re: Dollar recessie ?
« Reply #1 on: October 20, 2004, 07:57:48 PM »
Uhm....denk dat je wat dingen door elkaar haalt....de prijs van olie is omhoog gegaan door: algemene stijging van de vraag,steeds meer landen hebben steeds meer olie nodig....maar dat is maar gering....de olieprijs gaat omhoog wanneer de OPEC-besluit de olieafgifte te verlagen....olie wordt schaarser...prijs omhoog...ook vanwege de vele risico's die verbonden zijn met de oorlog in irak is de prijs omhoog gegaan...

De dollar verliest zijn waarde door het fiscaal beleid van amerika....ze hebben een schuldenlast die groter is dan alle schulden die ze ooit hebben gehad bijelkaar opgeteld....ja, ik vind het ook knap....
Jouw voorstel om olie dan maar in euro's in te kopen zorgt er alleen maar voor dat we duurder olie inkopen....dus onze producten worden ook duurder....zal de vraag naar onze exportproducten niet toenemen....juist door in dollars te kopen verlagen we de grondstofkosten.....dus.....al met al niet een bijzonder goed plan

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: Dollar recessie ?
« Reply #2 on: November 19, 2004, 08:44:52 AM »
Eigenlijk maakt het niet uit. Als je olie koopt uit het Midden-Oosten, en je betaald in Dollars, krijg je een hoeveelheid olie, die de waarde van die Dollar vertegenwoordigd.
Als je betaald in Euro's krijg je een andere hoeveelheid, omdat de Euro een andere waarde heeft.

De Euro/Dollar-koers blijft gewoon gelijk. Dus je kan gewoon switchen tussen die 2.
En stijgt de Dollarkoers tegenover de Euro, dan kun je met je Euro gewoon minder olie inkopen. Of je het nou met Euro's afrekend of met Dollars.
Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Dollar recessie ?
« Reply #3 on: November 19, 2004, 08:45:46 AM »
Als je 'onafhankelijk' wilt worden van de Dollar en de olie, kun je het beste 'veel' geld investeren in Duurzame ontwikkeling.

Het zou grandioos zijn, als Europa als eerste continent bewijst, dat het helemaal geen olie nodig heeft! (behalve voor petrochemische industrie = medicijnen / kunststoffen etc., alhoewel je hier ook andere (bio)koolwaterstoffen (olie en vetten) voor kunt gebruiken. )
Gewoon de kustlijn van Portugal/Spanje tot IJsland volzetten met windmolens.
Zonne panelen in de Zuidelijke landen (van Turkije tot Spanje).
Biomassa centrales (vergassings centrales) in alle lidstaten.
Een handje vol 'kernfusie' reactoren. (Geen kernsplijting!)

En vanuit het Europarlement moet gewoon beslist worden dat ieder (nieuw) tankstation voorzien wordt van een 'waterstof' tankpunt.
Als deze beslissingen nu worden genomen, is Europa over 10 jaar het meest schone, zelfvoorzienende en concurrerende werelddeel van allemaal. ...

Maar ja.. als Amerika dit leest, of Afrika?... of Australie.. dan zijn zij straks de eerste. :-X

Dus, Europarlementariers en Euro-lobbyisten: "Pushen dit energiebeleid"

Offline tickle_me

 • *
 • 4
 • +2/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Dollar recessie ?
« Reply #4 on: December 18, 2004, 11:12:26 AM »
Sommige mensen zijn juist blij met een lage dollar. Vooral voor de importeurs!

Je kan 'goedkoop' Amerikaanse produkten importeren. En deze komen voornamelijk Europa binnen, via de havens van Rotterdam!

Maar zorg wel dat je een leverancier hebt buiten Amerika, die het produkt ook kan leveren, want als de dollar dan aantrekt (lees: duurder wordt), kun je overstappen.

Offline nilez

 • ***
 • 185
 • +43/-8
 • Gender: Male
 • Travelling through time
Re: Dollar recessie ?
« Reply #5 on: December 18, 2004, 01:44:56 PM »
Ja maar er zijn ook bedrijven die grote belangen hebben in de VS en die zijn niet blij met de lage dollar want dat kost hun een hoop geld. En dit neutraliseert het positieven effect door de havens op de economie.

j. Faust

Re: Dollar recessie ?
« Reply #6 on: December 20, 2004, 09:20:26 AM »
Ik geloof dat logistiek Nederland erg overdreven wordt maar goed. Onze havens draaien op het verplaatsen van goederen. Maar als eerst de industrie uit de Eurozone verdwijnt, En daar na ook de banen. Gevolgd door de consumenten bestedingen.

Welke goederen moeten dan je haven binnen lopen. ? De BLOEM KOLEN die we naar China exporteren?

Natuurlijk zijn er ook landen die een groot voordeel hebben bij een lage dollar. Koers bijvoordeel omdat hun munt er aan gekoppeld is zo als bijvoorbeeld China. Dit voordeel is zelfs zo groot dat China voor miljarden dollars opkoopt. Maar ook dat hou op een dag op. En wat gaat er dan gebeuren?

Wat denk je als de dollar uiteindelijk in een vrije val terecht komt ? En Investeerders zich massaal uit de Amerikaanse economie gaan terug trekken. ? Hoeveel extern vermogen denk je dat is daarzit ? Of om even dichter bij huis te blijven hoeveel % van al het Nederlandse vermogen is in de VS geïnverteerd? En stel je dan dezelfde vraag nog eens voor de hele eurozone.

Denk daarbij maar eens aan al dat vermogen in hypotheken en pensioenfondsen. Wat denk je dat er met dat geinverteerde vermogen gebeurd? Wat dan de beurs zal doen ? En vraag je dan af of het bedrijf waarvoor jij werkt dat zou overleven?

Ik moet er niet aan denken, maar regeren is vooruit zien, niet waar?

Door nu het grootste export product ter wereld OLIE in te kopen in Euro’s. Kunnen niet alleen we ons nadeel in een voordeel omzetten. Maar ook een stuk minder afhankelijk worden van de dollar prikkelen.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Dollar recessie ?
« Reply #7 on: February 20, 2006, 11:14:26 AM »
de dollar is zeker een tikkende tijdbom, maar niemand wil z'n vingers er aan branden.
Als we de economie laten klappen, krijg je één van de ergste recessies ooit.  Zelfs de 'rijken' zijn dan arm. Omdat geld geen drol meer waard is!
We proberen met z'n allen een zachte landing te maken, door de economien aan te jagen. (en dat lijkt te werken!)

Als je bang bent voor een recessie moet je je geld nu van de bank halen en er zelfvoorzienende 'goederen' voor kopen.
(denk aan voedsel, zaden, water, plantaardige olien, brandstof, kleding, mest, vee, generatoren, accu's, wapens om dieven van je af te slaan etc.)