Neoweb.nl

Economie vergelijken met duinen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bruno

  • **
  • 95
  • +25/-9
  • Dit forum is het helemaal !
Economie vergelijken met duinen
« on: September 27, 2006, 07:04:29 PM »
De zee is al lange tijd bezig om zand af te zetten op de kust. De duinen zijn inmiddels stabiel op 440 en 460. Op dit moment wordt er ook al stuifzand gedeponeerd op nieuwe hoogtes (480). Dit laagje is nog dun en kan bij een 'letterlijke' tropische storm meteen verwaaien, maar ondertussen groeien er al tal van duinplantjes, die met hun worteltjes de boel bijeen proberen te houden. Een beetje regen (verkoopdruk) is wel nodig om de plantjes te voeden en de laag te doen inklinken en daarme de boel te verstevigen.

Maar met de enorme depositie van nieuw zand uit de rivieren naar de zee toe (geldgroei), zullen de duinen uiteindelijk nog wel hoger kunnen worden.
Technisch kunnen ze nu makkelijk tot 530 groeien, zonder inelkaar te storten. Daarna zal de basis breder moeten worden om de duin te steunen. Dit houdt in dat de zee nu een aantal weken/maanden moet bouwen aan die brede basis. Daarbij is het niet erg als er gezonde erosie optreed, winstnemingen, verkoopdruk en aan de andere kant de koopjesjagers.
Ook het 'natuurlijke' afkalven van de duinen wordt vanzelf opgevangen door nieuw zand vanuit de zee, maar .. er is één ding!!

Een te hoge duin kan makkelijk instorten!

Gelukkig kan een duin niet compleet verdwijnen. En als het echt te gek wordt kunnen wij mensen ook nog ingrijpen door kunstmatige duinen en dijken te bouwen.

Een duin die instort, zorgt meestal voor een nieuwe brede basis voor nieuwe duine om op te groeien.
Dat is wat de enorme duin uit 2000 ons achterliet. Een brede basis waarop een hogere duin gevormd kan worden.
Naar verwachting zal deze nieuwe 'mega' duin rond 2010 boven de 700 kunnnen stijgen, en aan de hellingshoek te zien zit de 900 er ook nog wel in!

Wel zullen we de duinen goed moeten onderhouden. Hier ligt een grote taak voor overheid, centrale banken en mega-stake-holders zoals pensioenfondsen en banken. Het afgraven van de duinen (winstnemingen) kan leiden tot instabiliteit!

Duinen zijn onderhavig aan vele invloeden, van wind(richting), zand, zee, erosie, afgraving, regen, droogte, opstuiven, plantengroei en vegetatie, duin-ecosysteem, maar ook de menselijke invloed!
Ook kun je de duinen beschermen door golfbrekers in zee aan te leggen.

Ik probeer deze vergelijking te gebruiken voor een nieuwe economische theorie.

Dus wie aanvullingen/ideeen heeft is uiteraard welkom!