Neoweb.nl

Einde chipknip in zicht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Einde chipknip in zicht
« on: August 07, 2007, 09:55:36 AM »
Einde chipknip in zicht
Bron: AD & Tweakers.net

Een aantal grote steden gaat de huidige parkeerautomaten vervangen voor exemplaren met een pin-mogelijkheid. Daarmee lijkt een roemloos einde van de chipknip definitief in zicht.

Het Platform Detailhandel zegt dat met de komst van de nieuwe parkeerautomaten de chipknip voor de winkelier niet langer interessant is, omdat de kaart uitsluitend nog gebruikt kan worden in kantines en automaten. Ook de banken geloven niet meer in de prepaid-kaart. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zal de kaart niet meer actief gepromoot worden. Currence, de exploitant van de chipkaart, geeft toe dat het betaalmiddel zijn beste tijd heeft gehad, en langzaam zal uitsterven. Volgens het bedrijf is door nieuwe communicatietechnieken pinnen goedkoper geworden, waardoor klanten ook kleinere bedragen met hun pinpas afrekenen.

De chipknip werd in 1996 ingevoerd door de Nederlandse banken. De kaart moest naast het duurdere pin-systeem werken, en was volgens de banken vooral handig voor transacties met kleine geldbedragen. Het systeem maakte een valse start, doordat de Postbank en KPN met de concurrerende chipper kwamen. Deze chipkaart kende een andere chipkaarttechniek en was daardoor incompatible met het systeem van de banken. Om aan deze verwarring een einde te maken, werd uiteindelijk gekozen voor het systeem van de chipknip. Toch heeft het betaalmiddel nooit de volumes weten te behalen die de banken op het oog hadden. Vorig jaar werden 1,45 miljard pintransacties geregistreerd, tegenover 164 miljoen met de chipknip. Naast het reguliere pinnen verwacht de bankwereld en de detailhandel veel van elektronisch betalen met de mobiele telefoon. In Rotterdam start binnenkort een grote proef, waarbij de klant pint met zijn telefoon.


Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re: Einde chipknip in zicht
« Reply #1 on: August 07, 2007, 09:57:02 AM »
En wat velen niet weten:

Er zijn 3 redenen waarom banken gebaat zijn bij 'digitaal' geld:
rente, rente en rente

In mijn studietijd (1998) heb ik met topmensen van o.a. de ABN gesproken en hoogleraren economie, en die legden netjes uit, dat iedere euro die contant is, de bank niet meer kan uitlenen.

Bij een pinpas en chipknip heb je het geld géén één keer contant! Want bij een betaling is het gelijk digitaal bijgeschreven bij de ontvanger.

Als mensen gemiddeld met 100 euro per week contanten op zak lopen, praat je over ruim een miljard aan contanten per week! dat is 50 miljard per jaar!
één of twee procent daarvan is dus kaasje kaasje voor de banken! Daarom zette de banken er destijds ook gezamelijk de schouders onder!