Neoweb.nl

Europa kan niet helpen bij betalingsbalans van Amerika

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Europa kan niet helpen bij betalingsbalans van Amerika
« on: April 15, 2005, 10:17:04 AM »
'Europa kan problemen VS niet oplossen'

bron:www.nu.nl

WASHINGTON - De Verenigde Staten moeten hun eigen financieel-economische bonen doppen. Een goed Europees beleid zal het Amerikaanse probleem met de betalingsbalans niet oplossen.

Dat heeft minister Zalm (Financien) donderdag gezegd aan de vooravond van het voorjaarsoverleg van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington. Een gezonde economie en sterke groei in Europa zullen een tekort op de Amerikaanse lopende rekening niet opheffen, zei de minister.


"De VS moeten de besparingen opvoeren, zowel bij de overheid als in de particuliere sector. In Azië zouden de wisselkoersen niet zo sterk aan de dollar moeten worden gekoppeld. En ik denk ook dat de Amerikaanse regering wel inziet dat het tekort niet wordt opgelost als je je schuld elk jaar met 0,5 van het bruto binnenlands product opvoert", zei de bewindsman.

Als de VS in het buitenland blijven lenen, kunnen de economische verhoudingen in de wereld alleen maar ernstiger worden verstoord. "De VS dreigen daarmee hun soevereiniteit te verspelen. De buitenlandse banken die de Amerikaanse schulden financieren, gaan hun beleid op een gegeven moment ook heroverwegen. De markt gaat dan in de euro of de yen beleggen. Er zullen hogere risicopremies worden gevraagd en dat heeft gevolgen voor de kapitaalrente", zei Zalm.

Lof had de minister voor de inspanningen van de VS in de strijd tegen het terrorisme. Wel zou het land beter zicht moeten krijgen op de financiële transacties naar met name Mexico. Duizenden Mexicaanse emigranten maken geld over naar familie in Mexico, hetgeen terugvloeit in de economie, "maar die weg is ook uitermate geschikt voor terroristen".

Op het gebied van vermindering van de schuldenlast van de ontwikkelingslanden zal Nederland de komende dagen sterk pleiten voor een aantal maatregelen waarmee kleine, praktische stappen kunnen worden gezet, zoals de huidige belegging in goud omzetten in rentedragende beleggingen. Het ideaal dat alle rijke landen minstens 0,7 procent van hun nationale inkomen besteden aan ontwikkelingshulp, lijkt vooralsnog onhaalbaar. Minister Zalm: "Er zijn maar vijf landen die die belofte hebben waargemaakt: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Luxemburg en Nederland.'