Neoweb.nl

G8 akkoord over kwijtschelding schulden (video)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
G8 akkoord over kwijtschelding schulden (video)
« on: June 13, 2005, 04:33:08 PM »
G8 akkoord over kwijtschelding schulden

bron:nu.nl

LONDEN - De ministers van Financiën van de G8, de groep van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland, hebben zaterdag een akkoord bereikt over kwijtschelding van de schulden van de armste landen ter wereld. Dat heeft de initiatiefnemer van de kwijtschelding, de Britse minister van Financiën Gordon Brown, zaterdag gezegd.

De kwijtschelding van alle schulden die achttien landen hebben bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank gaat onmiddellijk in. Daarvoor hebben de ministers een bedrag van 40 miljard dollar (33,9 miljard euro) beschikbaar gesteld.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank hebben de armste landen in zuidelijk Afrika een totale schuld van 231 miljard dollar uitstaan. Daarvan zijn ze 69 miljard dollar schuldig aan multilaterale instanties als de Wereldbank.

Armoede

Het schrappen van de schulden moet een einde maken aan de armoede in Afrika, waardoor de landen de strijd kunnen aangaan met de ziektes die jaarlijks miljoenen levens eisen, waaronder aids. De ministers spraken daarom een pakket aan maatregelen af, waaronder verdubbeling van de ontwikkelingshulp en opvoering van de campagnes die onder meer aids moeten tegengaan.

De G8 nodigden zaterdag olieproducerende landen en andere staten uit om bij te dragen aan een fonds, dat de arme landen moet helpen grote schommelingen in de olieprijzen op te vangen. Brown deed eerder al een oproep de landen in het Golfgebied, die profiteren van de stijgende olieprijzen, om bij te dragen aan de pogingen een einde te maken aan de armoede in Afrika.

Fantastisch
Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) noemde voor Radio 1 het akkoord "fantastisch" maar meende dat het al veel eerder had kunnen gebeuren. "Het is moeilijk de rijke landen op een lijn te krijgen." Zij vindt verder dat het niet bij schuldsanering moet blijven. "We moeten onze markten openen en de handel onderling versterken." Nederland scheldt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro kwijt aan schulden van ontwikkelingslanden.

De G8 bestaat naast Groot-Brittannië en Rusland uit de Verenigde Staten, Japan, Canada, Frankrijk, Italië en Duitsland.