Neoweb.nl

Gelaatsscans alle Nederlanders in databank

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Gelaatsscans alle Nederlanders in databank
« on: February 24, 2006, 09:46:33 AM »
Gelaatsscans alle Nederlanders in databank

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken van alle Nederlanders wordt momenteel ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat wordt vrijdag bevestigd in de Volkskrant door deskundigen die zijn betrokken bij de aanleg van de computerinfrastructuur. Het ministerie passeert daarmee het parlement. Een wetsvoorstel over de databank is nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Directeur Fons Knopjes van ID-Management Centre spreekt in het dagblad van een 'dakpanconstructie'. "De procedures en de werkzaamheden overlappen elkaar." Een woordvoerder van het ministerie zegt in de ochtendkrant dat wordt gewerkt aan een wetsvoorstel. Voor de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer zou nog geen datum zijn geprikt.

Lidstaten
De Europese Commissie wil dat lidstaten voor 28 augustus een nieuw paspoort met chip, met daarop een digitale pasfoto, hebben ingevoerd. Daarom zou het ministerie snel een databank willen aanleggen.

Hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt in de krant dat door de opslag van de gegevens de privacy wordt geschonden. "Vroeger was je eerst verdacht en werd daarna pas je privacy geschonden. Straks wordt ieders privacy geschonden, om pas daarna naar verdachten te gaan zoeken."

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re: Gelaatsscans alle Nederlanders in databank
« Reply #1 on: February 24, 2006, 11:22:05 AM »
uiterlijke kenmerken (hoe stereotype dat ook moge klinken) kun je inderdaad verbinden met persoonlijke eigenschappen. (uitzonderingen daar gelaten!)

Wij mensen zijn heel goed in staat om medemensen te beoordelen op basis van uiterlijk. In de meeste gevallen zit je er niet ver naast!

Ik (en jij ook!) kan van afstand beoordelen of iemand een schuchtere druif is, of een coole bruisende persoonlijkheid.
Daarnaast weet je ook van jezelf wat voor persoonlijk je bent.
Als het verschil tussen persoonlijkheden te groot is, zoeken gelijke persoonlijkheden elkaar vaak in een groep op.
De bekende 'coole' groepjes, groepjes met slimme nerds, groepjes met stille meisjes etc.

Als kinderen jong zijn, zijn deze kenmerken nog niet duidelijk aanwezig, en meestal nog wel kneedbaar.
In de puberteit is dit fenomeen overduidelijk!
Pas op latere leeftijd worden andere sociale kenmerken als 'vergelijkbaar' beschouwt. (collega's met verschillende kenmerken hebben toch de overéénkomst dat ze bijvoorbeeld met elkaar werken of dezelfde sport beoefenen!)