Neoweb.nl

Koersmanipulatie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

 • The Admin
 • *****
 • 579
 • +112/-10
 • Gender: Male
 • Neoweb Technologie Forum
Koersmanipulatie
« on: July 08, 2005, 11:35:01 AM »
Hoe kun je een koers manipuleren?

Berichtgeving? Geplande koop- en verkooporders? of andere mogelijkheden?
"The Future Starts Here!"

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re: Koersmanipulatie
« Reply #1 on: July 09, 2005, 05:26:03 PM »
Was dat niet met nina brink van wordonline.

Offline bifiwortel

 • *
 • 2
 • +1/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Koersmanipulatie
« Reply #2 on: July 19, 2005, 12:16:22 AM »
Bericht op iex.nl:  ;)


Quote
Negen aliassen
Ik leg u dit in grote lijnen uit. Een paar weken geleden deed onze forummoderator Thijs een zogenaamde IP-check op een opvallend nieuw alias op het IEX-forum. Via zo'n check kunnen we kijken of het IP-adres (zeg maar het nummer van de PC waar die postings vandaan komen) misschien overeenkomt met een lid dat we eerder hebben geblokkeerd of iets dergelijks.

Tot onze grote en stomme verbazing vond Thijs op datzelfde IP-adres maar liefst acht andere, huidige aliassen, waaronder dat van… Leon Hillen. Dat een columnist er negen aliassen op nahoudt is sowieso al vreemd - en tegen de forumregels - maar nog ernstiger werd het toen wij gingen uitzoeken wat er op deze accounts in het verleden is gepost.

Dat leverde een patroon op van vijf jaar lang consequente bijval en toejuichingen voor columnist Onno (en voor die tijd voor forumlid Onno), voor Leons website Vermogensvisie én voor Onno's aandelenadviezen. Met name dit laatste vonden wij schokkend, zeker omdat dit op en rond zijn columns over diezelfde adviezen gebeurde.

Geschonden vertrouwen
Voeg daarbij dat deze aliassen ook andere columnisten regelmatig op weinig subtiele wijze en anoniem onder vuur namen en het moge duidelijk zijn dat wij met een huizenhoog probleem in ons maag zaten. Natuurlijk hebben wij het een en ander besproken met Leon, die uiteindelijk ook toegaf onder al deze aliassen te hebben gepost.

Wij hebben het ook voorgelegd aan een oudgediende columnisten van IEX en dat leidde eigenlijk al snel tot één conclusie: hoezeer iedereen ook gesteld is op Leon als columnist, het vertrouwen is simpelweg te zeer geschonden om te blijven samenwerken. Dat geldt voor de redactie, maar ook voor de geraadpleegde columnisten.

Waarom is er geen andere mogelijkheid, vraagt u zich misschien af - zeker als u één van de vele Onno-fans bent. Kan het niet blijven bij een berisping en de belofte dat het nooit meer gebeurt? Nee, dit is helaas geen optie. IEX heeft een naam hoog te houden als het gaat om heldere motieven, open vizier en transparantie.

Niet onder het tapijt
Dit geldt voor lezers, forumposters én IEX-personeel en -columnisten - zonder aanzien des persoons. Vanaf de oprichting van de site is dit iets waar strak de hand aan is gehouden. Full disclosure is voor alle columnisten een vereiste en alleen al de schijn van ondoorzichtige spelletjes is op IEX uit den boze.

Wij zijn echt geen dienstkloppers die met het wetboek in de hand ieder artikel uitpluizen, maar we eisen van onze columnisten dat ze open en eerlijk zijn en er geen dubbele agenda op nahouden. Als - zoals in dit geval - blijkt dat wij (en u) daar niet volledig van op aan kunnen, schaadt dat niet alleen de columnist in kwestie, maar ook IEX en indirect alle andere columnisten.

Dat nemen wij niet weg door genoegen te nemen met de belofte dat het niet meer zal voorkomen. Daarom konden wij uiteindelijk weinig anders dan besluiten de samenwerking te verbreken - na uitgebreid overleg met Leon, vanzelfsprekend. Dit gebeurt met pijn in het hart, want wij verliezen er een columnist mee die we heel lang, heel hoog hadden zitten.

En nu?
Het is alleen niet des IEX om dit soort zaken onder het tapijt te vegen. Dat is niet eerlijk ten opzichte van onszelf en u. Hoe nu verder? De bijdragen van Onno moet u missen. Wat krijgt u daarvoor terug? Ik kan u in ieder geval vertellen dat er diverse kandidaat-columnisten staan te trappelen aan het begin van de hindernisbaan die tot de voorpagina leidt.

De eerste daarvan introduceren we morgen nog. Bovendien presenteren wij in de komende maanden diverse nieuwe rubrieken en over niet al te lange tijd ook een paar drastische wijzigingen aan het uiterlijk van IEX. Ik houd u op de hoogte.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Koersmanipulatie
« Reply #3 on: July 19, 2005, 01:33:00 PM »
Je kan een mailtje sturen naar alle persdiensten en daarin vertellen dat Versatel wordt overgenomen door Deutsche Telecom! (koers ging daardoor ruim 5% omhoog)

Veel Amerikaanse Spammers sturen ook mailtjes naar miljoenen e-mail adressen met zgn. Pennystocks.
Ze hemelen het fonds op en daardoor zijn een aantal mensen bereid het aandeel te kopen.
Een koersstijging van enkele centen is op dat soort fondsen al een enorme koersstijging.