Neoweb.nl

Koop bewust. Behoud een baan. Koop lokaal

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Koop bewust. Behoud een baan. Koop lokaal
« on: October 20, 2014, 09:15:43 AM »
Tegenwoordig gaat het economisch een stuk minder goed in de wereld, VS, Europa en Nederland. Hoe komt dat?

Ook gezonde dorpen en steden wereldwijd, kampen nu met leegstand van winkelcentra en bewoners trekken massaal weg. In Amerika ontstaan zelfs complete ghost-city's. Bijvoorbeeld Detroit; een stad, waar nu honderdduizenden huizen verlaten en leeg staan.

Waardoor komt dit?

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig.
Goedkope rommel die binnen no-time weer toe is aan vervanging. Het wordt massaal geproduceerd in China, India en Indonesie en overspoeld onze winkels. Het is goedkoop, ziet er grappig uit, maar het is allemaal prul en onzin. En niemand verdient er wat aan in Europa.
Ook voedsel en electronica kopen we het liefst uit verre landen. Een handjevol handelaren wordt er rijk van, maar die laten hun winsten vaak ook nog via het buitenland lopen! Onze eigen economie holt daardoor achteruit.

Het effect hiervan, is dat mensen 10 x een vervangingsproduct uit China kopen ipv 1 keer een goed product dat jaren meegaat.
Meubels van 100 of 200 jaar geleden, bestaan nog steeds, maar al die goedkope import meubels gaan niet langer dan 5 jaar mee. M'n eerste mobieltje doet het nog steeds, maar een iphone 4 of samsung van 2 of 3 jaar geleden is niet meer vooruit te branden. Het lijkt wel alsof ze ervoor zorgen dat deze steeds trager wordt.

Goede merkkleding, van echte kwaliteit, gaat jaren mee. Maar t-shirtjes en rommel bij de Wibra, Zeeman en Action, gaan binnen 1 of 2 keer dragen al kapot en verschiet van kleur als je er naar kijkt. En er verdient niemand wat aan! Ja.. studenten achter de kassa die hun geld ook weer uitgeven aan goedkope buitenlandse rommel.

We zijn als Europa (nog) de rijkste samenleving van de wereld, maar omringen ons massaal met prullen, die kapot gaan. Terwijl het ook anders kan! En tegelijkertijd, verdwijnen er heel veel banen door!

Die goedkope spullen worden gemaakt in verre landen. Onze euro's gaan dus eigenlijk naar die landen. Mensen die schreeuwen dat de overheid moet stoppen met ontwikkelingshulp, moeten zelf stoppen met het kopen van buitenlandse rommel. Het is de grootste vorm van verkapte ontwikkelingshulp. En op zicht is daar niks mis mee, maar daardoor verdwijnen hier de banen van vakmensen. Deze werklozen kunnen ook geen kwaliteit meer kopen en zo belanden we in een vicieuze cirkel! En als we nou betere banen zouden creëren in die andere landen, maar daar zitten mensen ook massaal in slechte omstandigheden te werken. Fabrieken die afbranden, onerbarmelijke omstandigheden. Daar heeft toch niemand wat aan?

Of neem voedsel.
De lokale slager/boer moet met zijn stukje eerlijk vlees, concurreren met goedkoop opgepompt vlees uit Argentinie, dat in scheepsladingen vol ons land binnen komt. De slager raakt z'n brood kwijt, maar Argentinie verdient. Wat hebben wij eraan?
We eten een lekker biefstukje uit Argentinie, voor een paar eurocent goedkoper, maar via de achterdeur moeten we de WW van de slager betalen!

PER SALDO SCHIETEN WE ER DUS NIETS MEE OP!

We kopen goedkope rommel, van slechte kwaliteit, die kapot gaat en onze economie gaat er ook door kapot.

Ananas, papaya's, bananen? Die groeien niet in Europa! Een bewuste keus voor groenten of fruit, kan al banen in Europa schelen!
Koop appels, peren, aarbeien, komkommer en tomaat. Of eventueel sinaasappels uit Spanje.

Maar ook het internet speelt mee. Online iets kopen bij Bol.com? of even naar die speciaalzaak op de hoek. Je behoudt er lokaal een baan mee. De service is vaak veel hoger bij die speciaalzaak om de hoek. En boeken zijn net zo duur in de winkel als bij Bol. Dus wil je de lokale boekhandel meneer z'n baan laten behouden? of kies je voor een magazijnmedewerker bij Bol.com?

Kijk eens wat vaker naar de stickers of opdrukken op producten. Made in China. Made in India. Made in Bangladesh.
Ze kosten onze banen. Ze maken onze economie kapot.
Koop die rommel niet! Kies voor made in Germany, Made in Holland, Made in Italy.

Want waarom zou je 10 keer een product kopen, als je ook 1 keer een goed product kan kopen? dat met vakmanschap is gemaakt.
Dat scheelt je uiteindelijk zelf ook nog geld ! En je behoudt er een baan mee.

Of neem goedkope vakanties in het buitenland. Per jaar verdwijnen er alleen al vanuit Nederland MILJARDEN euro's aan vakantiegeld naar het buitenland! Daarvan zouden tienduizenden mensen in restaurant, pensions, restaurants, musea kunnen leven, maar doordat we met z'n allen massaal naar het buitenland willen, moeten die mensen ongemerkt de uitkering in. Terwijl er in Nederland zoveel mooie plekken zijn. Iedere provincie heeft wel iets moois. Bos, hei, meren, landschappen, musea, historische verhalen, rivieren, de zee. Ontdek dat eens. Ga op vakantie in eigen land! Geef daar je euro's uit aan lokale kwaliteitsproducten.  En wees er trots op!
Iemand die naar het buitenland op vakantie gaat, zou je eigenlijk op z'n gedrag moeten aanspreken!

Of neem zoiets Hollands als een fiets. De grote merken worden inmiddels ook in China geproduceerd, maar er zijn nog echte Hollandse fietsmerken, die staan voor kwaliteit. Dus laat die fiets in de bouwmarkt alsjeblieft staan!! Ga naar je lokale fietsenmaker die nog tijd en aandacht geeft. Behoud een baan.

Of misschien rookt u? Tientallen euro's aan tabak die groeit in het buitenland? of het alternatief:  stop met roken en verwen je iedere maand met een heerlijk diner bij een Nederlandse kok.

Buitenlandse (goedkope) auto's zoals Kia en Landwind verdringen werkplekken van Europese autofabrikanten.
Onverwoestbare Scooters uit Italie worden vervangen door plastic rommel uit verre landen.

De oplossing is simpel. Koop je producten weer lokaal en het liefst geproduceerd in Europa.
Laat weten dat je kwaliteit wilt. En het liefst van eigen bodem.

Als onze standaard hoger wordt, wordt het ook moeilijker voor die verre landen om aan ons te leveren. Wij willen immers kwaliteit, die zij niet kunnen leveren. Zij moeten concurreren op geld, dus kan de kwaliteit nooit hoog zijn!
Zij zullen daardoor dus zelf ook betere producten moeten produceren. Anders wil niemand het hebben. Hierdoor gaat de wereldwijde economie omhoog en verbeteren de arbeidsomstandigheden ook in die landen! En als zij op hetzelfde niveau zijn als ons, kunnen wij onze goederen ook delen met hun. En andersom!

Waarom Tilapia eten, als we zelf prachtige schol, wijting en kabeljauw hebben? Het is misschien iets goedkoper, maar de vissers en vishandelaren hier raken er hun banen door kwijt.

M'n oma had vroeger een droogtrommel, die het nu nog doet. Een waterkoker van staal, die het nu nog doet. Gloeilampen die het nu nog doen! Stofzuigers, die nu nog onverwoestbaar zijn.
Maar de moderne rommel is binnen 2 jaar kapot. HET WORDT GEMAAKT OM KAPOT TE GAAN!!!

Een messenset bij de Wibra of in de supermarkt, kost amper 10 of 20 euro. Het zit in een mooie verpakking, maar het is rommel. In een heel mensenleven, kopen mensen wel 3, 4, 5, soms wel 10 van die sets!
Je kan beter een echt goede messenset kopen, die slijpbaar is, en geproduceerd wordt in Europa. Dan behoud je een baan en je hebt er zelf ook veel meer aan!

Eten bij de McDonalds? waar studentjes een paar centen verdienen (en daar weer buitenlandse rommel van kopen). Of gewoon naar de supermarkt of lokale groentenboer/slager en mooie lokale producten kopen en deze zelf bereiden. En met het geld dat je overhoudt, kun je dan ook nog eens een paar keer per jaar heerlijk uiteten.

Kies voor kwaliteit. Kies voor lokaal. Kies voor duurzaam.

Gelukkig zijn er al landen die dit principe toepassen. Oostenrijk heeft de laagste werkeloosheid, doordat mensen massaal voor kwaliteit kiezen.Waarom iets uit die verre landen kopen?
Daar werken kinderen en volwassenen in de meest slechte omstandigheden. De kwaliteit van de goederen is vaak om te huilen.
Laat weten dat we kwaliteit willen. Dan zullen zij ook moeten concurreren op kwaliteit en worden de omstandigheden daar ook beter!

Ik kocht laatst theelepeltjes. Die na 1 keer gebruiken al beginnen te roesten. Dat soort rommel mag toch gewoon niet verkocht worden!
Een theelepeltje is er voor bedoeld om in contact te komen met water. Als die dan gelijk wegroest ???

Of neem de koop van een wasmachine. Waar de sluitklip aan de deur van kunststof is. Je kan ook kiezen voor een veel duurdere, waar deze van staal is. Een cruciaal onderdeel bij een wasmachine, want je gooit die heel vaak dicht.  Waarom bedenkt iemand uberhaupt om dat onderdeeltje van nog géén euro te vervangen door breekbaar kunststof!?? DAT IS GEWOON OPLICHTING!!

Zie ook de documentaire van de #vpro #tegenlicht van Jonathan Holslag
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/europese-smaak-als-wapen.html
« Last Edit: October 26, 2014, 12:45:20 PM by Robert »

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Re: Koop bewust. Behoud een baan. Koop lokaal
« Reply #1 on: October 20, 2014, 10:44:26 AM »
Ik heb het gister ook gezien. Vooral die stickers zouden een goed idee zijn:"het kopen van dit product brengt de economie ernstige schade toe", of "het kopen van dit product bedreigt de toekomst van uw kind"