Neoweb.nl

Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline BeNe

 • *
 • 28
 • +9/-0
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« on: September 04, 2006, 01:18:15 PM »
Zoals de meeste wel zullen weten leven we in een van de meest socialistische (linkse) landen van de wereld (betalen het meeste belastingen en sociale bijdrage en (gezondheids-)taksen, verplichte verzekeringen, sterke vakbonden, ...)
wat ervoor zorgt dat we het minste "extreme armoede" hebben maar ook dat onze ziekenhuiskosten de pan niet uitreizen en voor iedereen relatief betaalbaar blijven en dat we niet tot in het extreme toe uitgemelkt worden door de macht hebbenden (wat tot voor kort wél nog zo was, zie de film Daens).
Dit komt doordat we een redelijk democratisch verkiezingssysteem hebben en dat de mensen voor de oplossing kiezen die voor hen het beste lijkt.

De keerzijde van de medaille is dat we in een wereldeconomie leven. Dat houdt volgens mij heel simplistisch gezien in dat er goederen en geld naar het buitenland gaan en goederen en geld van buiten de grenzen naar ons land stroomt.
Als goederen verkocht worden dan zal dit logischerwijze met winst gebeuren. Dus komt het er op neer zoveel mogelijk goederen te verkopen aan het buitenland en zo weinig mogelijk goederen te moeten inkopen.
Als die balans dus negatief is heb je dat jaar geteerd op de reserves die je land de vorige jaren heeft opgebouwd.

Nu de clue: sommige landen zijn helemaal niet zo democratisch. Zij kunnen niet zeggen tegen hun regering dat ze beter behandeld willen worden en dat de wereld waar zij op geboren zijn ook hun wereld is (mooi gezegd he :laugh:).  Het gevolg daarvan is dat in hun land de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt en dat sommigen (velen?) in dieronwaardige omstandigheden leven en zelf geen hospitalisatiekosten kunnen betalen (in tijden waar we iedere dag nieuwe ziektes kunnen genezen).
Die landen kunnen hun producten dus veel goedkoper aanbieden aan het buitenland omdat er veel minder belastingen ed. op geheven worden.
Want de kostprijs van een product hangt af van de productiekosten (hangen ook sterk af van de loonkosten die op hun beurt sterk afhangen van de sociale bijdrage en belastingen die op het loon geheven worden) en de belastingen die erop geheven worden (en op de winst erop worden er weer belastingen en sociale bijdragen geheven en zo kunnen we maar doorgaan)
kortom: de concurrentiesterkte van producten hangen heel sterk af van wat er naar de belastingen en sociale zekerheid gaat.

Gevolg van minder concurrentiesterkte is dat er minder verkocht wordt aan het buitenland dus minder winst (of zelf meer verlies) op wereldeconomisch vlak. De grotere bedrijven in onze landen "lossen dit op" door een deel van hun fabrieken (waar weinig kennis nodig is voor de productie) te verhuizen naar de landen waar de economie wél nog stijgt (de arme landen). Maar wegtrekkende bedrijven zorgen weer voor meer werkloosheid in onze landen wat voor weer extra sociale zekerheidskosten leidt + minder motivatie van de mensen....

En de rijkere individuën (bvb topsporters) "lossen dit op" door naar Monaco te gaan wonen (waar ze profiteren van onze opgedane kennis en toffe mentaliteit zonder zelf een evenredige bijdrage te doen aan onze welvaart).

De eenvoudigste (en kortzichtigste) oplossing zou dan zijn: laat de belastingen (als ze in India op aarden wegen kunnen rijden dan waarom wij niet?) en sociale bedragen zakken tot een stuk onder het wereldgemiddelde. Dan maken we met onze reserves en infrastructuur gegarandeerd weer winst.
Maar dan ga je problemen krijgen zoals er in Frankrijk nu al bezig zijn waar de armste sociale laag van de bevolking begint samen te klitten en waar op den duur een vonkje een hele ontploffing met zich teweeg brengt en op een keer niet meer te stoppen zal zijn (alias de rellen van dit jaar)

Kort samengevat wat ik bedoel: links zorgt voor meer welvaard in de lagere sociale klassen van onze bevolking maar zorgt ervoor dat op (middel-)langere termijn dat zowel rijk EN arm minder welvaart ervaren.

Ik ben geen economist (heb gewoon 2 jaar economie gehad op school) dus het kan zijn dat ik totaal naast de kwestie zit of geen rekening hou met enkele belangrijke factoren maar ik kan wel redelijk out-of-the-box denken en misschien een voordeel van geen economist te zijn is dat men mij geen valse kennis kan ingepompt hebben (complottheorie ;))

De enige oplossing die ik zie is dat er wereldwijd moet afgesproken worden om een gelijk percentage aan belastingen en sociale zekerheid te betalen. Natuurlijk zullen de landen die bestuurd worden door dictators (zoals China) dwarsliggen maar je kan ze toch op de een of andere manier dwingen door ze/onszelf economisch te isoleren ervan. Als we bvb de helft van de wereld zouden mee krijgen met dit plan dan zouden die dictatorische landen ook inzien dat ze het meeste winst maken aan ons (socialistische) landen en dan gaan ze een voor een wél plooien en zich bij ons voegen.  Dit zou beter zijn voor ons maarook voor de hulpbehoeftigen van die andere landen.

Wat vinden jullie ervan?
« Last Edit: September 04, 2006, 01:25:08 PM by BeNe »

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #1 on: September 17, 2006, 01:16:04 PM »
Op zich is dit een kort door de bocht redenatie.

Quote
links zorgt voor meer welvaart in de lagere sociale klassen van onze bevolking maar zorgt ervoor dat op (middel-)langere termijn dat zowel rijk EN arm minder welvaart ervaren.

Als je alles laat verpauperen zullen de lonen inderdaad dalen en zal de concurrentiekracht stijgen, maar waarom dan nog? zodat we straks meer geld verdienen en alles later weer op kunnen bouwen? Dan ben je net zover.

De politiek en het volk hebben zelf troeven in de hand om de economie te boosten!

1. koop alleen maar Nederlandse produkten in Nederlandse winkels. Als je een tv, computer of auto van een buitenlandse fabrikant koopt gaat er dus veel geld naar het buitenland!
Maar koop dus ook je dagelijkse boodschappen met hollandse produkten!
2. ga lekker op vakantie in Nederland! (als al die 6 miljoen Nederlandse vakantiegangers allemaal 1000 euro in Nederland besteden, gaat de Nederlandse economie er dus met 6 miljard op vooruit! per jaar!) Beter nog: stimuleer toerisme vanuit het buitenland, maak Nederland nog aantrekkelijker, investeer in cultuur, meer groen, recreatie, hotels, parken etc.
3. Zorg dat buitenlandse bedrijven zich in Nederland willen vestigen! (zorg voor een gunstig belastingklimaat en goede infrastructuur, goed opgeleide mensen etc. ) Dus investeer in onderwijs, openbaar vervoer, woningen, goed geutileerde en beveiligde bedrijventerreinen etc. Zorg voor een stabiel electriciteitsnet, een glasvezel net etc.
4. Ondernemers vormen de ruggegraat van de economie, stimuleer dus het ondernemerschap door nog meer subsidies, belastingaftrek etc. Stimuleer exporteren. Een produkt dat in Nederland goed loopt kan meestal ook wel in België, Duitsland of Engeland worden verkocht.
5. Mensen kunnen zich ontplooien als ze niet dagelijks bezig hoeven te zijn met rekeningen, ziektezorg, belastingen, etc. Zorg dus voor een sociaal vangnet.
6. Stimuleer kunst en wetenschap. De grootste uitvinders waren ook bedreven kunstenaars en waren allemaal bijzonder creatief!
7. Een grote kostenpost is gezondheidszorg, dus zorg dat de mensen ontmoedigd worden om ongezonde dingen te doen. Stimuleer sport (subsidies), verhoog accijnzen op tabak, alcohol (en drugs), verhoog accijnzen op ongezond voedsel zoals varkensvlees, chips, snoep etc.  Dring het fijnstof terug, maak auto's schoner, produceer groene energie, stimuleer openbaar vervoer, subsidieer duurzame projecten.
8. Haal meer (hoogopgeleide) buitenlanders naar je land, die allemaal hier gaan consumeren!
En vermijd allochtonen die hun spaarcentjes steeds naar hun Vaderland overmaken. Die kosten alleen maar geld! Zorg dat de armoedzaaiers dus in hun eigen land aan de slag kunnen en zorg dat ze daar hoog opgeleid worden zodat ze later eventueel hier kunnen werken. En ja.. dat heet ontwikkelingssteun.

Dus de speerpunten:
sociaal, innovatief, nationalistisch, groen en gezond?  Nieuwe naam voor een politieke partij??  ;) de SINGG

Maar je kan tegenwoordig ook gewoon op Groenlinks of de SP stemmen!

Wereldwijd de belastingtarieven en sociale lasten gelijktrekken zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar  dan gaat de eerste jaren ten koste van het 'rijke' westen. En velen zullen hier dus op tegen zijn! Dus alleen daarom zal dit nooit gebeuren.

« Last Edit: September 17, 2006, 01:20:03 PM by Digihans »

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #2 on: September 17, 2006, 01:24:33 PM »
Mooi verhaal Hans!

Waar komt uberhaupt het idee vandaan dat links niet met economische groei heeft?

De Linkse partijen in Nederland willen alles doen wat goed is voor Nederland, waarom zou je daar dan niet op stemmen?

Offline flambojan

 • **
 • 97
 • +17/-1
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #3 on: September 17, 2006, 04:08:37 PM »
Tja, links wordt vaak geassocieerd met communisme en het tegenovergestelde van communisme is kapitalisme.

Kapitalisme staat voor verrijken, geld, vrijheid geld. Dus dan zal het tegenovergestelde wel het tegenovergestelde zijn. (geld weggeven, onderdrukking, armoede)

Tegenwoordig spreek ik steeds meer mensen die dit jaar op een linkse partij zoals Groenlinks of de SP gaan stemmen. En dat zijn gewoon mensen die zwaar boven modaal verdienen! Ze zijn veelal hoger opgeleid en weten van de hoed en de rand!

Frapant is wel het negeren van de PvdA. Want juist door niet op de PvdA te stemmen, krijgt links meer gewicht. Anders wordt het misschien weer een waterig PvdA/CDA kabinet.

Maar inderdaad zijn de linkse partijen in Nederland echt geen communisten. Ze gebruiken juist de goede ideeen. Verder is links juist veel liberaler als menig rechtse partij! En ze zijn goed bezig voor het milieu. Toch vind ik bepaalde idealen wel erg ver gezocht. Het tegenhouden van een extra maasvlakte omwille van het milieu is niet realistisch. Beter kun je het geld wat binnenstroomt door deze uitbreiding gebruiken om het hele project 'groener' te maken. (electrische containerkarretjes etc)

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #4 on: January 28, 2007, 11:46:29 AM »
Onze samenleving is aan het verrotten. In hoog tempo!
Alles draait om economie, geld en commercie. En dat iets wat moet kosten om de achterliggende 'organisatie' te bekostigen is logisch, maar het draait alleen nog maar om winstmaximalisatie, aandeelhouders tevreden stellen en kostenreductie.

En dat kapitalisme maakt alles kapot! denk aan het milieu, oorlogen en het verval van normen en waarden!

Tegenwoordig word alles gedaan om geld te verdienen.
Denk aan happy-slapping, porno, jack-ass etc.

Ik hoop dat de Star-Trek mentaliteit echt een keer realiteit wordt. Dat mensen alle goederen kunnen krijgen die ze willen, en dat iedereen z'n eigen baan kan uitvoeren, niet omdat er geld verdient moet worden, maar omdat mensen voor een bepaald vak kiezen. Omdat ze bij willen dragen aan een betere wereld.

Tegenwoordig willen mensen zelfs bijdragen aan een slechtere wereld als ze er zelf beter van worden!

john

Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #5 on: August 22, 2007, 03:19:38 PM »
het is natuurlijk niet reeel om met die star wars mentaliteit te werken........................

anders hebben we opeens best veel profvoetballers, advocaten en ga zo maar door
maar wie haalt hun vuilnis op?
wie zorgt dat er eten is voor deze mensen...

We zouden er aan moeten werken dat ook mensen met een lage opleiding plezier in hun werk kunnen vinden, en de lonen niet zo laag want het zijn ook gewoon mensen en waarom mogen zij niet zo veel geld hebben als bijv. een advocaat?

Je kan hier leuke vvd opmerkingen over maken als "daar hebben we zelf voor gewerkt" maar als mijn ouders niet zo'n opleiding kunnen betalen wat dan?

Mensen moeten begrijpen dat we gelijk zijn en gewoon iets voor elkaar over moeten hebben want wij moeten met z'n allen onze samenleving leuker maken. Dat kan onze overheid niet voor ons en dat willen ze niet wat onze overheid wil is................. geld

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Links, socialisme, communisme... zegen of ondergang?
« Reply #6 on: September 07, 2007, 10:01:13 AM »
goed gezegd.. en daarom moet de samenleving erop gericht zijn om iedereen een kans te geven!
De overheid moet zorgen dat mensen zonder baan een reintegratie-traject kunnen doorlopen.
Gratis studie bijvoorbeeld voor werklozen en mensen in de bijstand.
Als je op je 16e van school gaat ben je impulsief en houd je geen rekening met de toekomst. Iemand die pas op z'n 25e erachter komt dat hij door had willen leren, moet niet gestraft worden door het systeem waar hij in leeft.

Het is voor ons niet voor te stellen hoe een samenleving zou zijn zonder geld.

Profvoetballen heeft alles te maken met geld!

Er zijn genoeg mensen die zich dienbaar willen inzetten voor onze samenleving. Ouderen die voor niets de lokale post rondbrengen, meisjes/vrouwen die de verzorging in willen etc.
En waarom zouden we van de lage baantjes geen 'roulatie' systeem kunnen maken?
Dan is iedereen eens in de 20 jaar een dag vuilnisman, een dag toiletschoonmaker, een dag ramenlapper, een dag voetballer, een dag machine-operator een paar dagen chauffeur. 
De overige banen waar wel vaardigheid en kennis voor nodig is, worden gedaan door mensen die dat kunnen.
Als ik een ster ben in leidinggeven, dan is zo'n baan toch geschikt voor mij? En als iemand goed is in het opknappen van tuinen, dan doet hij dat lekker de hele dag.
Sommige mensen zijn goed in het verzinnen van humor, laat die dan lekker de hele dag tv maken.
Wetenschappers die willen onderzoeken krijgen alle vrijheid die ze nodig hebben etc.

Uiteindelijk verdient iedereen hetzelfde, hebben we allemaal een huis, auto en tv en is iedereen gelukkig.

(Accountants en advocaten zijn bijna niet meer nodig, want geld bestaat niet en geld en hebberigheid ligt vaak ten grondslag aan misdaad. )