Neoweb.nl

Nederlandse belegger investeert 70.000 euro

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Nederlandse belegger investeert 70.000 euro
« on: June 28, 2006, 07:43:54 PM »
Nederlandse belegger investeert 70.000 euro

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Nederlanders hadden dit voorjaar een gezamenlijk belegd vermogen van 105 miljard euro. Verdeeld over de naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders die geld steken in waardepapieren, komt dat neer op een gemiddeld bezit van 70.000 euro per belegger. Dat blijkt uit de jongste editie van het statistisch bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag heeft gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat DNB gedetailleerd cijfermateriaal heeft vergaard over opgebouwde beleggingen in aandelen en obligaties door Nederlandse particulieren. De toezichthouder wil de meting voortaan elk kwartaal publiceren.

AEX-index
Van de 105 miljard euro was zo'n 75 miljard euro belegd in Nederlandse effecten en het overige kwart in buitenlandse. Beleggen in Nederlandse beursgenoteerde aandelen is het populairst: daarin zat zo'n 29 miljard euro. Circa vier vijfde van dat bedrag was geïnvesteerd in bedrijven uit de AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam. Daarin zitten bekende de concerns als Philips, Shell en Heineken. Nederlandse particulieren hebben ongeveer 5 procent in handen van deze grote genoteerde bedrijven.

Nederlanders steken ook veel geld in beleggingsfondsen, zo berekende DNB. Daar zit bijna 28 miljard euro in. Deze fondsen verdelen hun geld veelal tussen de aandelenmarkt, obligatiemarkt en mixfondsen. Het geïnvesteerde bedrag is relatief groot omdat in deze categorie ook het geld valt dat pensioenfondsen en verzekeringmaatschappijen voor hun klanten beheren.

Scherpe daling
De koersstijgingen op de beurzen in het eerste kwartaal hebben de beleggers geen windeieren gelegd. In die drie maanden steeg het balanstotaal van Nederlandse beleggingsinstellingen met bijna 5 miljard euro naar 112 miljard euro. Het ligt echter voor de hand dat er bij de volgende DNB-publicatie weer moet worden ingeleverd, omdat koersen een scherpe daling hebben ingezet in het tweede kwartaal van dit jaar.