Neoweb.nl

Peking probeert economishe groei te temperen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Peking probeert economishe groei te temperen
« on: June 20, 2006, 09:17:43 AM »
Peking probeert groei te temperen

bron:nu.nl

PEKING - China heeft nieuwe stappen aangekondigd om de groei van de economie in te perken. De centrale bank in Peking maakte maandag bekend de groei van kredieten en van de geldhoeveelheid in te dammen. Verder wil de bank de markt een grotere rol laten spelen bij het bepalen van de koers van de Chinese munteenheid, de yuan.

De maatregelen zijn erop gericht de stormachtige groei van de Chinese economie tot staan te brengen. In het eerste kwartaal bedroeg de groei meer dan 10 procent. Uit gegevens over het tweede kwartaal blijkt vooralsnog dat er meer geld in omloop blijft komen. Daardoor kan de inflatie toenemen.


Rente
Hoe de commerciƫle banken de groei van de kredieten moeten beteugelen, meldde de centrale bank niet. Vrijdag kregen commerciƫle banken al opdracht grotere reserves aan te houden. Dat moet de hoeveelheid geld die in omloop is beperken. Twee maanden geleden besloot China onverwacht de rente te verhogen. Dat maakt het lenen van geld duurder, wat een remmend effect zou moeten hebben op de economische groei.

De renteverhoging van twee maanden geleden heeft overigens nauwelijks effect gehad op de groei van de economie. Het tarief werd toen een kwart procentpunt verhoogd naar 5,5 procent. Om de economie daadwerkelijk af te remmen zijn volgens analisten forsere rente-ingrepen nodig. Anderhalf jaar geleden besloot de centrale bank ook al om de geldgroei in China aan banden te leggen. Dat had toen wel een effect op de hoeveelheid geld die in omloop is. Die nam met ongeveer 2 procent af. Op de economische groei was het effect marginaal.

Yuan
De koers van yuan kan sinds een jaar in beperkte mate schommelen, maar de markt moet volgens de centrale bank wel een grotere speler worden. Met name de Verenigde Staten vinden dat de munt veel te laag is gewaardeerd. Daardoor zou China een oneerlijk concurrentievoordeel hebben. Als China de munteenheid opwaardeert, worden Chinese producten in het buitenland duurder. Dat zou de export kunnen remmen en daardoor ook de economische groei.