Neoweb.nl

Poolse ondernemer start graag in Nederland

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Poolse ondernemer start graag in Nederland
« on: June 21, 2005, 02:59:19 PM »
Poolse ondernemer start graag in Nederland

bron:nu.nl

WOERDEN - Nederland kende vorig jaar een forse toestroom van beginnende Oost-Europese ondernemers (1500 personen). In deze groep zijn Poolse starters (1200 personen) verreweg het best vertegenwoordigd. Daarmee komt Polen in één klap op de tweede plaats in de toptien van landen van herkomst van buitenlandse ondernemers. Alleen uit Turkije (1700) zijn meer starters afkomstig.

Dat blijkt uit het 'Startersprofiel 2004', dat de Kamer van Koophandel dinsdag heeft gepresenteerd. Het onderzoek richt zich op buitenlanders van de eerste generatie die in Nederland een bedrijf willen opzetten.

De sterke toestroom van Oost-Europeanen komt hoofdzakelijk door de toetreding van landen als Polen, Hongarije, de Baltische staten en Tsjechië tot de Europese Unie. Het EU-lidmaatschap verlaagde voor ondernemers uit die landen de drempel om zich elders in het Unie-gebied te vestigen. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van starters uit de nieuwe EU-landen lager is (32 jaar) dan onder de totale groep starters (36 jaar).

Polen die in ons land een bedrijf opzetten, zijn vooral in de bouw actief. Circa 550 van hen zijn een eigen bedrijf in die sector begonnen. Ook de landbouw trekt veel beginnende Poolse ondernemers (220 personen).

De toestroom van Polen lijkt niet eenmalig. In de eerste vijf maanden van dit jaar blijken negenhonderd Polen hun ondernemersgeluk in Nederland te zijn gaan zoeken.

De Kamer van Koophandel constateert over de gehele linie een forse toename van beginnende ondernemers uit het buitenland. Het aantal buitenlandse starters nam vorig jaar met 20 procent toe tot 12.800. Van dat aantal behoren er 4200 tot de traditioneel grote migrantengroepen uit Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen en Aruba.