Neoweb.nl

Surveillancesoftware herkent agressiviteit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Surveillancesoftware herkent agressiviteit
« on: October 30, 2006, 09:27:49 AM »
Surveillancesoftware herkent agressiviteit

Bron: New Scientist & Tweakers.net

De University of Texas meldt met beeldherkenningsprogrammatuur succes te hebben in het onderscheiden van agressief gedrag, zo schrijft New Scientist. Met name is de software in staat om vriendelijk gedrag, zoals handenschudden of een omhelzing, te differentiëren van agressieve handelingen zoals duwen en slaan. Volgens projectmedewerker Sangho Park is het de bedoeling van dergelijke programmatuur om het surveilleren met behulp van camerasystemen te vereenvoudigen, en biedt het een verbetering op bestaande software, die in de hoofdzaak 'abnormaal' gedrag herkent, zonder dat dat verder wordt gespecificeerd.

 Het systeem van Park en zijn collega Jake Aggerwal analyseert elk frame van cameraopnames en pikt daar clusters van pixels uit die een primitief model van het menselijk lichaam vormen. Vervolgens wordt het 'samenspel' tussen de clusters geanalyseerd en wordt de actie geclassificeerd. Daarbij wordt naar verschillende factoren gekeken. Bij handenschudden bijvoorbeeld, moeten de handen niet alleen dichtbijeen zijn maar ook synchroon bewegen. De wetenschappers hebben ruim vijftig verschillende interacties tussen mensen nauwgezet beschreven en gecodeerd, waarmee ze hun systeem aan het werk zetten dat vervolgens de meest waarschijnlijke interactie uit beeldmateriaal berekende. Volgens Parks wezen tests uit dat de nauwkeurigheid op 80 procent gesteld kan worden.

Volgens beeldverwerkingsspecialist Mark Everingham van de Britse universiteit van Leeds is er nog wel het een en ander te verbeteren aan het systeem van Parks en Aggerwal. Zo moet de camera een zijprofiel van de handelingen opnemen en kan het daarnaast geen voordeel trekken uit de eventuele aanwezigheid van meerdere camera's - iets waar Parks mee bezig zegt te zijn. Everingham ziet naast automatische surveillance nog wel een andere toepassing: het zoeken in filmdatabases naar vechtscènes, of andere soorten menselijke interactie die de kijker interesseert.

links:
New Scientist
Smart eyes keep eye on cctv