Neoweb.nl

'Schaf biljet van 500 euro af'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
'Schaf biljet van 500 euro af'
« on: October 19, 2006, 09:26:39 AM »
'Schaf biljet van 500 euro af'

bron:nu.nl

RIJSWIJK - Europa moet de bankbiljetten van 500 euro afschaffen. Criminelen zouden daardoor moeilijker geld kunnen witwassen en ook bemoeilijkt het de transporten van crimineel geld. Dat zegt 'witwasofficier' Jos van Leijen donderdag in Het Financieele Dagblad.

Wisselkantoren, taxateurs en notarissen spelen volgens Van Leijen vaak een cruciale rol voor de criminelen. "De bovenwereld en de onderwereld zijn geen gescheiden werelden." Getallen kan hij niet noemen, maar volgens hem is nogal wat Amsterdams vastgoed gefinancierd met geld van omstreden herkomst.

Transport
"Transport van cash is voor criminelen een groter probleem dan transport van drugs. De biljetten van 500 euro komen we continu tegen in fraudes en witwasoperaties, terwijl er nauwelijks mee wordt betaald", aldus Van Leijen. Hij roept op tot meer samenwerking van bankiers, advocaten, notarissen, fiscalisten en makelaars met justitie.

"Het is opmerkelijk dat je bij het kadaster alles kunt opvragen over het huis van je buurman en zijn financier en zijn hypotheken, maar dat het voor het Openbaar Ministerie (OM) nagenoeg onmogelijk is om informatie te vergaren over witwasacties."

Eerder deze week liet justitie al weten de komende jaren voorrang te geven aan fraudebestrijding.